background image

YAZ LASTİĞİ Mİ, KIŞ LASTİĞİ Mİ YOKSA DÖRT MEVSİM LASTİK Mİ?

Otomobil, SUV ve Van lastikleri hakkında İpuçları & Tavsiyeler

Hangi lastiklere ihtiyacınız olduğu konusunda kafanız mı karışık? Bu kılavuz sayesinde her mevsim doğru lastiği kullanarak hava nasıl olursa olsun yolda güvende olun.

Yaz lastikleri, dört mevsim lastikler ve kış lastikleri arasındaki farklar

Yaz lastiği nedir?

Yaz lastikleri, sıcaklıkların genellikle ara sıra ve hatta uzun süreli olarak 40°C’ye ulaştığı sıcak aylarda ya da kış mevsiminin görülmediği yerlerde yıl boyunca kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Daha sığ bir sırt deseni ve kuru ve ıslak yüzeylerde mükemmel yol tutuşu sağlayan sert, yapışkan lastik sırtı bileşeni sayesinde yaz lastikleri, 7 °C'nin üzerindeki sıcaklıklarda optimum performans sağlamak üzere özel olarak tasarlanmıştır. Hassas yol tutuşunu en üst düzeye çıkarır ve virajları dönerken veya fren yaparken mümkün olduğunca dengeli olmanızı sağlar.

Kış lastikleri ve yaz lastikleri farklı sırt desenlerine sahiptir

Kış lastiği nedir?

Kış lastikleri ise tam tersidir - bunlar özellikle 7 °C'nin altındaki sıcaklıklarda ve de buz ve kar gibi ağır koşullarda güvenli sürüş için özel olarak tasarlanmıştır. Yaz lastikleriyle karşılaştırıldığında, kış lastikleri karlı ve buzlu yollarda çekiş gücünü iyileştirmek için daha derin ve çok sayıda oluk içeren belirgin bir sırt desenine sahiptir. Aynı zamanda daha esnek bir malzemeden üretildikleri için bu durum onların dondurucu soğuklarda bile yola tutunacak kadar yumuşak kalmalarına yardımcı olur. 

4 mevsim lastik nedir?

Dört mevsim lastikler veya daha yaygın bilinen adıyla 4 mevsim lastikler, yaz lastiği ve kış lastiği teknolojilerini birleştirir ve tüm yıl boyunca kullanılabilir. Sırt deseninde yaz lastiği ile kıyaslandığında daha fazla çentik olması, karlı yollarda yol tutuşunu kolaylaştırırken daha yüksek sıcaklıklara uyum sağlayabilmelerini mümkün kılar. Ilıman yaz mevsimi veya ılıman kış mevsimi ve ara sıra kar yağışı olan bir yerde yaşıyorsanız bunlar en kolay seçenektir. Dört mevsim lastikler, -10 °C ile +30 °C arasında değişen sıcaklıklarda hareket kabiliyeti ve güvenliği sağlar. (Dört mevsim lastikler hakkında daha fazla bilgi edinin)

Yaz lastiği kış lastiği farkı

Her ne kadar benzer görünseler de yazın kış lastiği kullanılması tavsiye edilmez, çünkü yumuşak lastik sırtı sıcak asfaltta daha hızlı aşınır. Aynı zamanda optimum yol tutuşu azalacak ve aracınızın durma mesafesini uzayacak ve yakıt tüketiminiz de artacaktır.

Keza aynı şekilde, kışın yaz lastiklerinin kullanılması tavsiye edilmez, çünkü bu lastikler soğuk hava koşullarına dayanacak şekilde tasarlanmamıştır. Kış lastiklerinin daha derin sırtı ve ek olukları olmadan, yaz lastikleri buzlu veya karlı havalarda yol tutuşu konusunda zorlanabilir. Aracınıza takacağınız yaz lastikleriyle karda sürüş yapmak, fren mesafenizi sertifikalı kış lastiklerine kıyasla iki kat daha artırabilir. Lastik sırtı bileşenleri doğal olarak dondurucu soğuklarda sertleşir ve kış yollarında patinaj veya kayma riskini arttırır. Bu sertlik lastiğin kendisinde de hasara yol açabilir, çünkü gerekli esneklik yoksa lastik çatlayabilir ve yarılabilir.

Yaz lastiği ve dört mevsim lastik arasında ne tür fark var? Bu iki lastik arasında seçim yapmak zorundaysanız bu yazımıza göz atın.

Michelin yaz lastiği, kış lastiği ve 4 mevsim lastik modellerinin göreceli performansı

MICHELIN CROSSCLIMATE+
Vs. MICHELIN Primacy 4 & MICHELIN Alpin 6
tr1
MICHELIN CROSSCLIMATE+
Vs. MICHELIN Pilot Sport 4 & MICHELIN Pilot Alpin 5
tr4

MICHELIN Primacy 4 ve Pilot Sport 4 yaz lastikleri, sıcak havalarda kuru ve ıslak yollarda en iyi performansı gösterir. MICHELIN markasından beklendiği gibi bunların kullanım ömrü mükemmeldir.

MICHELIN CrossClimate+ lastikleri, hem yaz hem de kış aylarında karda bile iyi performans gösteren dört mevsim lastiklerdir. Dayanıklılıkları yaz lastikleriyle aynı seviyededir ve bu da onları bu kategoride lider yapmaktadır.

MICHELIN Alpin 6 ve MICHELIN Pilot Alpin 5 kış lastikleri karlı ve buzlu koşullar da dâhil olmak üzere olumsuz kış koşullarında en iyi performansı gösteren lastiklerdir.

Yaz lastikleri ile kış lastikleri ne zaman değiştirilmeli? 

Genel kural, yaşadığınız yerdeki hava koşullarına bağlı olarak, sıcaklık kalıcı olarak 7°C’nin altına düştüğünde yaz lastiklerinin kış lastikleriyle değiştirilmesi gerektiğidir. Kısa bir soğuk hava dalgası yaşama ihtimalinize karşı sıcaklığın stabil hale gelmesini beklemek en doğrusudur. Aynı kural havalar ısınmaya başladığında da geçerlidir, bu nedenle sıcaklıklar sürekli olarak 7 °C'nin üzerine çıktığında, yaz lastiklerine geri dönebilirsiniz.

Dört mevsim lastikler ile lastiklerinizi ne zaman değiştirmeniz gerektiği konusunda endişelenmenize gerek yok. Yıl boyunca içinizin rahat olmasını sağlarlar. 

Aracıma doğru mevsim lastiği takmak kaça mal olur?

İster bir aile arabasına, ister steyşın bir arabaya, elektrikli araca, spor arabaya, 4x4 veya bir SUV’a monte edin, doğru lastiği seçmek esastır. Maliyet, aracınızın boyutuna ve istediğiniz mevsimsel lastiğin türüne bağlıdır. Yaz lastiği fiyatları için örnek olarak MICHELIN Primacy 4 yaz lastiği, 104 farklı boyutta mevcuttur (15 ila 20 inç arası) ve fiyatlandırmayı çevrimiçi arama yaparak veya bölgenizdeki bayiden öğrenebilirsiniz.

Yaz lastiklerinin aksine 4 mevsim lastikler kışın güvenle kullanılabilir, bu da fiyatlarına yansıyan bir faktördür. Bununla birlikte, araca dört mevsim lastik takmak ayrı ayrı hem yaz lastiği hem de kış lastiği satın almaktan çok daha ucuzdur. Bu çok yönlü lastikler, yaz ve kış lastiklerinin teknolojisini birleştirerek her türlü hava koşulunda yüksek düzeyde performans ve güvenlik sunar. Hibrit yapıları onları uzun vadede daha cazip hale getirir.  Yaz, kış ya da 4 mevsim lastik fiyatları için çevrimiçi arama yapın veya bir Michelin yerel bayisi bulun.

MICHELIN Garage: Aracınız ve kendiniz için doğru lastiği seçmenize yardımcı oluyoruz

Winter tires vs All-season tires : which tires should you buy? | Michelin Garage

Desteklenmeyen bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı bu web sitesi tarafından desteklenmiyor. Bu nedenle bazı fonksiyonlar istendiği gibi çalışmayabilir. Ayrıca sayfa açılırken sorunlar görülebilir. Bu web sitesini en iyi şekilde kullanabilmek için aşağıdaki tarayıcılardan birini kullanın veya tarayıcınızı güncelleyin.