Otomobil, SUV ve Van lastikleri hakkında İpuçları & Tavsiyeler
Patlak lastikle çıkmaza girmek, maalesef tüm sürücülerin belli bir zamanda yaşadığı yaygın bir durumdur. Bu nedenle, bu duruma yakalandığınızda yedek lastiğin tam olarak nasıl takılacağını bilmek ve hızlı bir lastik değişimi yapmak için gerekli tüm donanıma sahip olduğunuzdan emin olmak önemlidir, böylece mümkün olan en kısa sürede yolunuza geri dönebilirsiniz.
Patlak lastiği yedek lastikle değiştirme
Neyse ki ne yapacağınızı biliyorsanız, lastiği değiştirmek çok da zor değil. Burada size patlak lastiği değiştirmek ve en sık sorulan soruları yanıtlamak için takip etmeniz gereken basit adımları göstereceğiz.
Aracınızla herhangi bir yere gitmeden önce, yedek lastiği değiştirmek için ihtiyacınız olan her şeye sahip olduğunuzdan emin olun. Bunların çoğu aracınızla birlikte gelir ancak el feneri veya patlak lastik tamir kiti gibi aksesuarlar çok çeşitli acil durumlar için torpido gözünde saklayacağınız yararlı malzemelerdir.
Lastiği değiştirmek için ihtiyacınız olan temel ekipmanlar:
- Kriko
- Araç kullanım kitapçığı
- Tam olarak şişirilmiş yedek lastik (yedek lastiğinizin basıncını düzenli olarak kontrol etmeyi unutmayın!)
- Bijon anahtarı
Diğer yararlı aletler
- El feneri
- Takoz
- Patlak lastik tamir kiti
adım adım kılavuz
Adım 1: Yoldan çıkın ve güvenli bir yer bulun
Aracınızın lastiğinin patladığını fark ettiğinizde hızınızı azaltın ve ani hareketlerden kaçının. Otopark gibi yer seviyesinde düz bir yol ya da gerekirse aracın etrafında güvenli bir şekilde manevra yapabilmeniz için yeterli alana sahip sert bir tümsek yer bulun.
Adım 2: Arabayı park edin ve dörtlüleri yakın
Aracınız üzerinde yalnızca güvenli ve izin verilen bir yerde çalışmanız gerektiğini ve aracın sabit bir yerde olması gerektiğini unutmayın. Özellikle trafiğin yoğun olduğu bir yoldaysanız, dörtlü flaşörleri açarak diğer sürücülerin lastik değişimi yaptığınızın farkında olduğundan emin olun. Reflektörlü giysi giymeyi unutmayın ve eğer yansıtıcı uyarı işaretiniz varsa, bunu aracınızın birkaç metre arkasına koyun.
Adım 3: Takozları yerleştirin
Teker takozunuz varsa, bunları imkân dahilinde aracın hareket etmesini engellemek için patlak lastiğin karşısındaki lastiklerin altına yerleştirin (örneğin, patlak lastik arkada ise, bunları öne koyun). Tekerleklerin takozla desteklenmesi, el freninin çekik ve viteste olması (veya otomatik araçlarda park konumunda) gerektiğini unutmayın, böylece aracınız hareket etmeyecektir.
Adım 4: İhtiyacınız olan tüm ekipmanlara sahip olduğunuzdan emin olun
Kriko ve bijon anahtarını arabadan çıkarın ve araç modelinizle ilgili önemli bilgiler için aracınızın kullanım kitapçığına bakın. Yedek lastiğinizi, genellikle bagajın alt kısmına yerleştirilir, bulun ve bunun tamamen şişirilmiş olup olmadığını kontrol edin. Lastiği koymanız için aracınızın yakınında çimenlik gibi güvenli bir alan varsa, lastiği çıkarıp dikkatlice yere koyun.
Adım 5: Hasarlı lastikten jant kapağını veya tekerlek kapağını çıkarın
Lastiğinizde bijon somunlarını kapatan bir jant kapağı veya tekerlek kapağı varsa, bunu anahtarınızın düz ucuyla çıkarın. Bunu yan tarafa koyun.
Adım 6: Lastiğin bijon somunlarını gevşetin
Jant kapağının altında bulunan bijon somunlarını gevşetmek için bijon anahtarınızı kullanın. Bunlar normalde yuvarlak veya altıgen şeklindedir ve basınç uygulanarak ve saat yönünün tersine döndürülerek gevşetilebilir. Bunları tamamen çıkarmayın, ancak açmak için yarım turdan daha az gevşetin.
Adım 7: Aracı krikoyla kaldırın
Krikoyu aracın kasasının altına patlak lastiğin yakınına yerleştirin - aracınızın aslında bir kriko takmak için özel olarak tasarlanmış gözle görünür ve kullanılabilir metal bir alana sahip olduğunu göreceksiniz. Tüm ayrıntılar için ve herhangi bir hasara yol açmamak için kullanım kitapçığına bakın.
Krikoyu yerine yerleştirdikten sonra, lastik yerden birkaç santim uzakta olana kadar krikonun kolunu saat yönünde çevirin. Krikonun kolunu arabanın altına yerleştirin ve araç kriko ile kaldırılırken vücudunuzun hiçbir parçasını aracın altına koymayın.
Adım 8: Bijon somunlarını sökün
Bijon somunlarını tamamen çıkarana kadar sökmeye devam edin ve bunları güvenli bir yere koyun.
Adım 9: Lastiği çıkarın
Lastiği kavrayın ve göbek kısmından yavaşça çekin, ardından yuvarlanmaması için güvenli bir yere koyun.
Adım 10: Yedek lastiği takın
Yedek lastiği elinize alın ve bijon somunlarıyla aynı hizaya getirin ve ardından bijon somunlarının ucu janta oturuncaya kadar hafifçe itin. Bijon somunlarını tekrar yerleştirin ve hepsinin güvenli bir şekilde takılıp takılmadığını kontrol etmeden önce elinizle onları sıkın.
Adım 11: Zemine tekerlekler değinceye kadar aracı yere indirin
Yeni lastiğin zemine değmesi için araç tam ağırlığını yere vermeden önce krikoyu indirin. Bijon somunlarını sıkabildiğiniz kadar sıkın.
Adım 12: Aracı yere indirme işlemini bitirin
Bijon somunlarının sıkılığını tekrar kontrol ettikten sonra aracınızı tamamen yere indirin ve krikoyu kaldırın.
Adım 13: Jant kapağını değiştirin
Patlak lastikten söktüğünüz jant kapağını yedek lastiğinize takamıyorsanız onu şimdi bir kenara koyun. Aksi halde, saklayın ve kaldırın.
Adım 14: Her şeyi kaldırın
Yedek lastiği çıkardığınız yere patlak lastiğinizi koyun ve paketlerken ekipmanlarından herhangi birini unutmadığınızdan emin olun.
Adım 15: Son kontrol
Yedek lastiğinizin basıncının, sürüşün güvenli olduğundan emin olmak için yeterli olması gerektiğini unutmayın. Acil bir sorununuz varsa araç kurtarma görevlisini arayın. Bu görevli yedek lastiği sizin yerinize değiştirebilir ve böylece değerlendirilmesi için aracınızı en yakın lastikçiye güvenli bir şekilde sürebilirsiniz.
Sıkça sorulan sorular:
Yedek lastiği ne kadar süre boyunca kullanabilirsiniz?
Sahip olduğunuz yedek lastiğin türüne bağlı olarak, bunlar genellikle uzun süre veya özellikle yüksek hızda kullanılmak üzere tasarlanmamıştır. Bazı otomobil modellerinde sadece daha küçük yedek lastikler için yer vardır; bu lastikler daha az çekiş gücüne sahip oldukları ve kötü hava koşullarında yolda daha az yol tutuşu sağladıkları için saatte yaklaşık 80 kilometrenin üzerinde kullanılmamalıdır. Yedek lastiğinizin de aracınızdaki diğer lastiklerden farklı bir mevsim lastiği olabileceğini unutmayın.
Yedek lastiği taktıktan sonra, tekerleğin güvenli olduğundan ve hasarlı lastiğinizin kontrol edildiğinden emin olmak için mümkün olan en kısa sürede uzman bir lastikçiyi ziyaret edin. Yedek lastiğiniz Geçici Kullanım veya Yer Tasarrufu Sağlayan bir lastik ise, araç el kitabınızda açıklandığı gibi kullanım kısıtlamalarına uymanız gerekir. Ancak kural olarak, tam olarak değerlendirilmesi için mümkün olan en kısa sürede lastik tamircinize kontrole gidin ve patlak lastiğinizi yenisiyle değiştirin.
Lastikleri ne zaman değiştirmelisiniz?
Lastiklerinizi 10 yılın sonunda kesinlikle değiştirmeniz önerilir. Ancak, bu süre zarfından önce lastiğinizin hasar gördüğünü veya yasal lastik sırtı aşınma sınırına ulaştığını fark ederseniz, bunların değiştirilmesi gerekir.
Kural olarak, lastiklerinizin her 5-6 yılda bir uzman birisi tarafından kontrol edilmesi gerekir.
Araca yedek lastik takmak ne kadar zaman alır?
Elinizden gelip gelmemesine bağlı olarak, patlak bir lastik yedek lastik ile 30 dakikadan daha kısa sürede değiştirilebilir, fakat bu işleme yeterince zaman ayırdığınızdan ve her adımda güvenli bir şekilde ilerlediğinizden emin olun. Ayrıca, yedek lastiğinizin basıncının da doğru olması gerekir. Her güvenlik denetiminde yedek lastik basıncınızın bir uzmana düzenli olarak kontrol ettirilmesi büyük önem taşır. Herhangi bir endişeniz varsa, örneğin evinizin önüne park ettiğinizde güvenli bir yerde lastik değiştirme pratiği yapmak iyi bir fikir olabilir.
Herhangi bir yere gitmeden önce, her ihtimale karşı yedek lastiği değiştirmek için gerekli olan aletlere sahip olduğunuzdan emin olun. Bunların çoğu aracınızla birlikte gelir ancak el feneri veya patlak lastik tamir kiti gibi aksesuarlar çok çeşitli acil durumlar için torpido gözünde saklayacağınız yararlı malzemelerdir.
Aracınız için en uygun lastiği bulun
Aracınızı veya lastik ebadınızı girin
We're searching for your tire...
Wait few seconds we're processing your photo