Otomobil, SUV ve Van lastikleri hakkında İpuçları & Tavsiyeler
Bu yazımızda, lastik boyutunu ve maksimum yükünü ve hızını okumayı öğrenecek ve lastiğinizin üzerinde markayı, menzili ve lastik tipini nasıl bulacağınızı öğreneceksiniz. Ayrıca karlı dağ sembolü, M+S harfleri ve OE işaretinin önemi gibi diğer lastik işaretlerini de öğreneceksiniz.
Lastiğin üzerindeki rakamlar ne anlama gelir?
Lastiğinizin yanağına baktığınızda, çok sayıda alfanümerik kod ve sembol göreceksiniz. Bu lastik işaretleri ne anlama gelir?
Bu lastik işaretleri size lastik kullanımı veya değişimi konusunda önemli bilgiler sunar.
Lastik ebadı nasıl okunur?
Lastiğin boyutu, burada sarı renkte gösterildiği gibi sayılar ve harflerle belirtilir.
Bu karakterlere bazen lastiğin önerilen kullanımını belirten ilave harflerin eklendiğini unutmayın.
Bu harfler şunlar olabilir:
- P: Binek Araç
- LT: Kamyonet
- C : Ticari araç van lastiği
- XL, HL veya Güçlendirilmiş: Boyutlarına göre normalden daha yüksek yük kapasitesine sahip lastikler. Bu tür lastikler muadilleriyle değiştirilmelidir (örnek: bir HL lastiği başka bir HL lastikle değiştirilebilir)
- T: Geçici (yedek lastik)
Lastik genişliği ve en boy oranı nasıl okunur?
Örnek: 205 / 55
Bunlar, değiştirmeniz gerektiğinde doğru lastiği bulmanıza yardımcı olacak önemli lastik işaretleridir.
İki sayıdan ilki, lastiğin nominal kesit genişliğidir. Lastiğin iç ve dış yanağı arasındaki mesafeyi milimetre cinsinden gösterir. Örneğin 205, lastiğinizin nominal olarak 205 mm genişliğinde olduğu anlamına gelir.
İkinci sayı, lastiğin yanağının yüksekliği ile lastiğin genişliği arasındaki ilişkidir. Bu sayı yüzde olarak ifade edilir. Örneğin 55, lastik sırtının üst kısmı ile jant arasındaki yanak yüksekliğini belirtmekte ve lastik genişliğinin %55 olduğunu göstermektedir.
Lastik yapı tipi ve tekerlek çapı nasıl okunur?
Örnek: R 17
Bu lastik işaretleri genellikle bir harf ve bir sayıdan oluşur.
R harfi, lastiğin iç yapısının radyal olduğunu gösterir.
Michelin tarafından keşfedilen radyal teknolojide, sırt bölgesinde son derece sağlam yapının yanı sıra esnek yanaklar oluşturmak için kauçuk, metal ve tekstil ile güçlendirilmiş malzemelerin bir kombinasyonu kullanılır. Bu, yuvarlanma direncinin azalması sayesinde daha uzun lastik sırtı ömrü sunar ve yakıt tüketimini azaltır.
Harften sonra bir sayı görürsünüz. Örneğimizde: 17.
Bu sayı inç cinsinden ifade edilir ve lastiğin takılacak şekilde tasarlandığı tekerleğin çapını gösterir.
Lastik azami yükü ve endeksi nasıl okunur?
Örnek : 91 V
Lastiğinizin yanağında bir sayı ve ardından bir harf bulacaksınız.
Lastik yük endeksi veya yük endeksi (örneğimizde: 91), tek bir lastik tarafından taşınabilecek maksimum yüke (kg cinsinden) karşılık gelen bir koddur.
Lastik hız endeksi (örneğimizde: V), bir lastiğin azami yük taşıyabileceği maksimum hıza karşılık gelen bir koddur.
Yük ve hız endeksi yazımızda bu kodlar ve bunların değerleri arasındaki ilişkilere dair bir tablo bulacaksınız. Bu değerler, özellikle aracınıza yeni lastik seçmeyi düşünürken lastik ebadı gibi önemli bilgilerdir.
Marka adı ve lastiğin menzili nasıl belirlenir?
Bu işlem oldukça kolaydır. Üreticinin marka adını, lastiğin menzili gibi, her zaman lastik yanağında görebilirsiniz.
Bu resimde MICHELIN ve Michelin Lastik Adamımız açıkça görülmekte ve "Pilot Sport 4 S" ismi lastiğin menzilini ifade etmektedir.
Lastik tipi nasıl belirlenir?
Lastiğinizin yanağındaki "Tubeless” (iç lastikli) ifadesi, lastiğinizin bir iç lastiğe gereksinim duymadığını gösterir. Bazı tekerlekler için bazen bir iç lastiğin (şambrel) gerekli olduğunu unutmayın, ancak bu gibi durumlarda şambrel ve lastiğin uyumlu olup olmadığını değerlendirmek gerekir.
Aksine, "Tube type" (iç lastikli) ibaresi lastiğe şambrel (iç lastik) takılması gerektiğini gösterir.
Peki avantajı nedir? İç lastiksiz lastikler daha hafiftir, daha fazla yakıt tasarrufu sağlar ve kullanım sırasında şambrele gelebilecek hasarlar nedeniyle genellikle daha güvenilirdir.
Lastik basıncı nasıl okunur?
Lastiğin yanağında, lastiğin azami yükünü ve basıncını gösteren işaretler (MAXLOAD ve MAX PRESS gibi) bulunur. Ancak bunlar, aracınız için gerekli yük ve basınç değerleri olmayabilir.
Lastiklerinizin aracınızda doğru performans gösterdiğinden emin olmak için, araç üreticiniz tarafından önerilen lastik şişirme basıncına uymanız gerekir. Bu bilgileri normal şartlarda kullanıcı el kitabında veya sürücü kapısında ya da yakıt deposu kapağının üzerindeki etikette bulabilirsiniz.
Lastik tarih kodu nasıl okunur?
Lastik tarih kodu ise diğer lastik işaretlerinin bulunduğu DOT (ABD Ulaştırma Bakanlığı) alanında görünür.
İlk kod ABD pazarı gereksinimleri içindir. Tarih kodu dört rakam ile en sonda görüntülenir.
İlk iki rakam haftayı, son iki rakam ise üretim yılını belirtir. Bu örnekte, lastik tarih kodu 4714'ü göstermektedir, bu da lastiğin 2014 yılının 47. haftasında üretildiği anlamına gelir.
Lastiğin kullanım ömrünün sonuna gelindiğinde ise tek gösterge lastiğin aşınıp aşınmadığıdır. Bu, lastik aşınma göstergesi yardımıyla ölçülebilir.
Lastiğin maksimum aşınma seviyesine ulaşıp ulaşmadığını nasıl anlarım?
Lastiğinizin üzerinde lastik aşınma göstergesi bulunur.
Bu küçük 1,6 mm yüksekliğindeki sırtlar lastik desenleri arasında bulunur.
Michelin lastiklerinde, lastiğin yanağında çeşitli yerlerde bulunan küçük Michelin Lastik Adam sembolü ile bunları kolayca ayırt edebilirsiniz. Michelin Lastik Adamı gördüğünüzde, lastik aşınma göstergesinin lastiğin genişliği boyunca sıralanmış olduğunu anlarsınız.
Lastiğinizin üzerindeki sırt deseni lastik aşınma göstergesiyle aynı seviyeye geldiğinde lastik, minimum diş derinliği seviyesine ulaşmış demektir.
Lastik işaretlerinin anlamı: Karlı dağ ve M+S ibaresi
1 - Karlı dağ
Lastiğinizin üzerinde 3 zirveli dağ kar tanesinden oluşan bir logo olabilir. Bu, üç zirveli dağ kar tanesi veya 3PMSF etiketidir: kar veya kış lastikleri için en yeni standarttır. Bu şekilde işaretlenmiş lastikler için objektif bir test olduğundan bu lastikler minimum düzeyde kış performansı güvencesi sunar. Lastiğinizdeki bu logo, örneğin bunun kayak merkezleri gibi yönetmelik kapsamındaki bölgelere erişmek için tavsiye edilen ekipman olarak kabul edilmesini sağlar.
2 - M+S ibaresi
Bazı lastikler, dört mevsim ve kış lastikleri de dâhil olmak üzere lastik yanaklarında M+S ile işaretlenmiştir. Bu harfler sadece "Çamur" ve "Kar" ifadelerini ifade eder ve lastiğin üreticiye göre “kar” lastiği olduğunu gösterir. Bununla birlikte kış koşullarında sadece M+S işareti bulunan lastikler, düzenleyici testlerine tabi değildir.
Sadece “3PMSF" işaretli lastikler, karlı zeminde kullanım için özel olarak tasarlanarak ve objektif testlerde tüm gereklilikleri yerine getirerek gerçek kış performansını garanti eder.
Kış sertifikalı lastiklerde (M+S ve/veya 3PMSF işareti) hız kapasitesi orijinal yaz lastiklerinden daha düşük olabilir. Bu nedenle, kış lastikleri takılıyken araç hızı gerektiğinde buna göre sınırlandırılmalıdır. Bazı ülkelerde, örneğin aracın teorik hız sınırının lastiklerin hız limitinin üzerinde olabildiği durumlarda, aracın içinde sürücü tarafından açıkça görülebilen bu düşük hızı gösteren bir etiket gerekebilir.
OE işareti
Bazı otomobil üreticileri, araçlara gereksinimlerine göre özel olarak ayarlanmış lastikler takar.
Lastiğin üzerinde yer alan "Orijinal Ekipman" ibaresi lastiğin lastik üreticisi tarafından tasarlandığını ve standart olarak takılması için otomobil üreticisi tarafından onaylandığını gösterir.
OE işareti yalnızca Üreticiye değil genellikle belirli otomobil modeline de işaret eder. Bu tip lastikler arasındaki farklar, araç kullanımı, konfor, gürültü ve bazen de şanzıman ve araç yazılım sistemlerinin gereksinimleriyle ilgili olabilir. Ayrıca, yuvarlanma direnci de optimize edilir.
Michelin, aracınıza orijinal olarak OE işaretli lastikler takıldıysa, yedek lastiklerin de OE işaretli olmasını önerir.
Resimdeki örnekte, aşağıdaki tabloda görebileceğiniz üzere "AO" işareti, Audi markasına karşılık gelmektedir.
Aracın markasına göre OE işareti tablosu:
Aracınız için en uygun lastiği bulun
Aracınızı veya lastik ebadınızı girin
We're searching for your tire...
Wait few seconds we're processing your photo