Otomobil, SUV ve Van lastikleri hakkında İpuçları & Tavsiyeler
Güçlendirilmiş lastik nedir ve ne zaman kullanılmalıdır? Bu lastikler aracınız için gerekli midir? Öğrenmek için makalemizi okuyabilirsiniz.
Güçlendirilmiş lastik nedir?
Terim yanıltıcı olabilir. İnsanlar, güçlendirilmiş lastiklerin bozuk ve taşlı yollardaki strese dayanabileceğini ve patlamayacağını düşünebilir fakat gerçekte bu terim bambaşka bir konuyla ilgilidir!
Gerçekten de güçlendirilmiş lastikler arazi kullanımına uygun değildir. Bunlar, artırılmış yük kapasitesine sahip lastiklerdir. Aracın kütlesi nedeniyle söz konusu olan daha ağır yükleri desteklerken konforlu bir sürüş yapmanızı sağlarlar.
Bir aracın kütlesini sönümlemenin çeşitli yolları vardır:
- Lastiğin boyutunu artırarak ya da lastiğin basıncını artırarak; böylece yükü taşıyan havanın hacmi artar.
- Güçlendirilmiş lastikler bu ikinci seçenek için tasarlandı.
Daha önce yanak bölgesinde REINF (“reinforced” (güçlendirilmiş) kısaltması) şeklinde işaretlenen güçlendirilmiş lastikler, artık SL (Standart Yük) yerine XL (Ekstra Yük) olarak biliniyor.
Lastiğin yük endeksi (lastiğin yanak bölgesinde işaretli olan) XL lastikte SL lastiğe göre daha yüksektir; bu, XL lastiklerin daha ağır araçları destekleyebileceği anlamına gelir.
Güçlendirilmiş lastikler hangi araç türlerinde kullanılır?
Güçlendirilmiş lastikler SUV’ler gibi yüksek kütleli araçlar için tasarlanmıştır.
Bazı örnekler:
- BMW X2 M35i (4x4): XL güçlendirilmiş lastikler, ebat: 225/45 R 19 96H
- MERCEDES 1.3 L 109 (MPV): XL güçlendirilmiş lastikler, ebat: 225/40 R 19 93H
- RENAULT Koleos II1.8 dCi 150 (4x4): XL güçlendirilmiş lastikler, ebat: 225/55 R 19 103V
- SEAT Tarraco 1.9 TSI 190 (4x4) : Güçlendirilmiş lastikler XL, ebat: 235/45 R 20 100V
- VOLVO XC 60 2.0 T6 320 (4x4): XL güçlendirilmiş lastikler, ebat: 255/45 R 20 105H
Düşünülenin aksine, ağır yükler taşıması gereken kamyonet gibi pikaplar XL lastikler kullanmaz. Bu araçların lastikleri, lastiğin ebat bilgilerinin bulunduğu yanak bölgesinde görülebilen C harfiyle belirtilen belirli bir işarete sahiptir.
XL ve HL arasındaki fark nedir?
HL (Ağır Yük) lastikler araç üreticileri tarafından, XL lastiklerden daha ağır yükler taşıyabilen lastikler için dile getirilen ihtiyacı karşılamak için 2021 yılında sunulan daha yeni bir standarttır.
Peki neden? Bunun nedeni pazara yeni araç türlerinin sunulmuş olmasıdır: elektrikli ve hibrit araçlar.
Elektrikli araç aküleri, araca yeni bir lastik türünün ebat artmadan desteklemek durumunda olduğu ekstra bir kütle ekler. Sektör bu doğrultuda HL adlı yeni bir standart üzerinde mutabık kalmış ve bu standart geleneksel ebat işaretinin önünde yerini almıştır.
Örnek: HL 225/45 17 XL 124V
Öte yandan HL standardı, yalnızca elektrikli ve hibrit araçlar için geçerli değildir. Bazı spor ve ağır araçlar da HL lastiklerle donatılmıştır; örneğin, Mercedes AMG C Class Sport ve bu ebattaki diğer araçlar.
Aracıma güçlendirilmiş lastik takabilir miyim?
Aracınız, ağırlığı nedeniyle XL lastik kullanımı gerektirmiyorsa bu lastikleri kullanmanın bir anlamı yoktur.
Esasen, güçlendirilmiş lastik standart lastikten daha ağırdır; yani daha sert olduğundan sürüş konforunu bir miktar azaltmak gibi bir dezavantaja sahiptir. Ayrıca, yuvarlanma direnci daha yüksektir; yani biraz daha fazla enerji tüketir.
Öte yandan aracınızın büyük kütlesi nedeniyle güçlendirilmiş lastikler kullanmanız gerekiyorsa standart lastik takmanız önerilmez. Standart lastikler aynı basınçta ezilecek ve yolda düzgün işlev göstermeyecektir. Ayrıca, daha hızlı aşınacaklardır.
Aracınız için en uygun lastiği bulun
Aracınızı veya lastik ebadınızı girin
We're searching for your tire...
Wait few seconds we're processing your photo