ana banner görseli 44

Yeni Bir Lastik Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

16 Şubat 2024 - 6 dakika

Lastik bakımı sonucunda araç lastiklerinin değişmesi gerektiğini öğrenenler, lastikleri hasar görenler veya mevsimsel lastik kullanmak isteyenler lastik alırken nelere dikkat edilmeli konusunda kafa karışıklığı yaşayabiliyor. Yakıt tasarrufu sağlayabilmek, güvenli bir yolculuk yapmak ve optimum yol tutuşunu sağlamak için alınan lastiğin birçok özelliğine dikkat edilmesi gerekiyor. Piyasada çok sayıda lastik markası bulunurken hangi kadın tercih etmesi gerektiği de yine akıllarda soru işaretleri yaratabiliyor.

Bu yazımızda sizler için lastik alırken nelere dikkat etmeniz ve alacağınız lastiğin ne tür özelliklere sahip olması gerektiğini sizler için yazdık.

4w 997 tire michelin crossclimate suv 2 en product in context 1 nosignature landscape ly0hlpf2xx24l

Aracınız İçin Uygun Ölçülerdeki Lastikleri Alın

Araç modelleri arasında lastik ölçülerinde değişiklikler olabilir. Örneğin; SUV araçlar için daha büyük ebatlardaki lastiklere ihtiyaç duyulabilir. Her aracın ideal lastik ebatı bilgisine araç bilgilendirme kılavuzunda veya sürücü koltuğunun yanında bulunan kapıda yer verilir. Burada lastiklerin ideal basınç değerlerini de görebilmek mümkündür. Ölçülerin eşdeğer olmasının haricinde araca göre lastik modeli seçilmesine de özen gösterilmelidir. Spor bir araç kullanan kişiler yere tutuş özelliği yüksek modeller tercih edebilir.

Uzun Ömürlü Lastikler Tercih Edin

Lastik üretimi sırasında 200’den fazla kimyasal madde kullanılır. Bu maddelerin oranları ve kalitelerine göre lastiklerin de kalitesi değişkenlik gösterir. Michelin lastik üreticileri uzun ömürlü lastik üretimi konusunda çalışmalar gerçekleştiriyor ve Michelin son yıllarda çok sayıda lastik modelini uzun ömürlü kullanım standardında üretiyor. Yeni lastik modelleri, uzun ömürlü kullanım sayesinde hem bütçe dostu hem de çevre dostu oluyor. Tercih edilecek lastik özelliklerine göre her mevsim şartında uzun ömürlü güvenlik sunan lastik modelleri bulunuyor.

4w 997 tire michelin crossclimate suv 2 en features and benefits 1 nosignature landscape c 3

 

Lastik fiyatları araştırması yapılırken uygun fiyatlı olan lastiklere yönelmeden önce fiyat performans değerlendirmesi yapmanızı da öneririz. Diğer modeller arasından uygun fiyatlı lastik seçimi ilk alım sırasında kâr sağlarken, kısa süre içerisinde kullanım dışı kalmaları lastikleri yenilemenize ve yeniden masraf yapmanıza neden olabilir.

Kullanacağınız Mevsim İçin Uygun Lastiği Seçin

Lastik çeşitleri; kış lastiği, yaz lastiği ve 4 mevsim lastikleri olmak üzere 3 gruba ayrılır. En iyi kış lastikleri ortalama 4mm diş derinliğine sahip, sert kış koşullarında bile frenleme ve çekiş yapabilen lastiklerdir. Bu noktada Michelin, Alpin 6 başta olmak üzere zorlu hava koşulları için uygun lastik sırtı tasarımına sahip modelleri piyasaya sürüyor. Bu sayede karlı zeminde bile güvenli bir sürüş yapmak mümkün oluyor. Kuru ve ıslak zeminde en iyi frenleme skoru ve uzun ömürlü kullanım skoruna da sahip olan bu modeller “En iyi araba lastikleri nelerdir?” için adeta bir cevap oluyor.

4w 324 tire michelin cross climate plus en us background landscape

 

Kışın kış yazın ise yaz lastiği kullanacak olan kişiler araştırma yaparken farklı başlıklara odaklanıyor. Genellikle 3 mm diş derinliğine sahip olan yaz lastikleri Michelin Primacy 4+ serisi ile yasal diş derinliğinde en iyi ıslak frenleme performansı özelliğini kullanıcılarına sunuyor. En iyi yaz lastikleri arasında yer alan bu model suda kızaklama kontrolüyle de ön plana çıkıyor. Bu durum Primacy serisinin yağmur için en iyi lastikler arasında da adının yer almasını sağlıyor.

Kışın karlı yollarda çok fazla yolculuk yapmıyorsanız, her mevsim geçişinde lastik değiştirme derdiyle uğraşmak istemiyorsanız bu noktada 4 mevsim lastiklerini tercih edebilirsiniz. Her mevsim koşulu için de uygun olan en iyi 4 mevsim lastikleri, mevsim geçişlerinde aralıksız bir sürüş deneyimi sunuyor. 4 mevsim lastikleri kış sürüşü için sertifikalı olurken kuru frenleme özelliğiyle de ön plana çıkan lastikler oluyor. Yasal aşınma sınıfındayken bile ıslak zeminde yüksek tutuş performansı sağlayan lastikler her hava koşulunda güvenli bir şekilde yolculuk yapmanızı destekliyor. Michelin Crossclimate 2 SUV serisi bu bahsettiğimiz özellikleri bir arada bulabileceğiniz bir lastik modeli oluyor.

pilot sport 5 suv

 

Yeni Lastiklerin Takılması Ardından Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her lastiğin araca takıldıktan sonra belirli bir süre dikkatli bir şekilde kullanılması gerekir. Lastik üreticileri lastiklerin üretim kalıplarından kolay bir şekilde çıkabilmesi için özel yağlar kullanır. Lastik fabrikadan çıktığı zaman lastik sırtı üzerinde bu yağ bir tabaka oluşturur. Bu tabaka ise lastiklerin daha kaygan olmasına ve frenleme veya viraj alma sırasında daha az verim göstermesine neden oluyor. Üretim aşamasında kullanılan yağ genellikle kış lastiklerinde tercih edilirken bazı firmalar en iyi yaz lastikleri modellerinde bile yağlama maddesini kullanabiliyor.

Yağlama maddesine ek olarak yeni lastikler kalın bir kauçuk katmanına sahiptir. Bu durum tekerin sallanma hissiyatı yaratmasına neden olabilir. Hem yağ tabakasının azalması hem de kauçuğun ideal miktarda aşınmasını sağlamak için yeni bir lastik takıldıktan sonra alıştırma süresi tanınmalıdır. Yüksek hızlarda veya zorlu hava koşullarında lastiği kullanmadan önce alıştırma süresi tanınmalı ve lastik yüksek performans göstermesi üzerine hazırlanmalıdır. Bu süre içerisinde aracınızı düşük hızlarda kullanmanızı ve ani frenleme yapacak pozisyonlarda kalmaktan kaçınmanızı öneririz.

Desteklenmeyen bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı bu web sitesi tarafından desteklenmiyor. Bu nedenle bazı fonksiyonlar istendiği gibi çalışmayabilir. Ayrıca sayfa açılırken sorunlar görülebilir. Bu web sitesini en iyi şekilde kullanabilmek için aşağıdaki tarayıcılardan birini kullanın veya tarayıcınızı güncelleyin.