ana banner görseli 39

Geri Dönüştürülebilir Elektrikli Araç Baterileri

7 Şubat 2024 - 5 dakika

Elektrikli otomobil kullanımı her geçen gün artarken birçok araştırma enstitüsü ve firma elektrikli araçlara yönelik yeni ürünler çıkarmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl elektrikli araç sektöründe en büyük gelişmelerden birini yaptıkları anlaşma sonucu BASF ve Nanotech Energy açıkladı. Şirketler gerçekleştirecekleri ortak üretimler ile elektrikli otomobil aküleri için dönüştürülmüş elemanlardan üretilen piller geliştirileceğini duyurdular. Geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilen lityum iyon pillerinin başta Amerika olmak üzere dünya pazarında büyük bir talep göreceği düşünülüyor. Özellikle geri dönüştürülmüş materyalden üretilmesi daha küçük bir karbon ayak izi yarattığından ekolojik sisteme yönelik çalışmalar gerçekleştiren firmalar bu gelişmeyi mutlulukla karşılıyor.

101545131 m

Geri Dönüştürülen Piller Nasıl Üretilecek?

Sektörün öncü firmalarının birleşimiyle üretilecek olan lityum iyon piller iki şirketin ortak çalışmasıyla üretilecek. BASF, geri dönüştürülmüş maddelerden katot aktif malzemeleri üretecek. Nanotech Energy ise oluşturulan aktif malzemeleri lityum iyon piller için gerekli olan hücreleri oluşturmak için kullanarak pilleri üretecek. Geri dönüştürülmüş materyallerin kullanılması karbon ayak izinin yaklaşık olarak %25 oranında azaltılacak. Amerika fabrikalarından satışa sürülecek olan bu pillerin ilk örnekleri 2024 yılında sunulacak.

156254607 m

 

Üretim sırasında geri dönüşüm başlığı altıda önemli bir adım daha atılıyor. American Battery Technology Company olarak bilinen ABTC pil üretim sırasında kullanılan nikel, kobalt ve manganez gibi malzemeleri geri kazanarak tekrar işleme sokabileceğini duyurdu.

Geri Dönüştürülmüş Malzemelere Olan İlgi Neden Her Geçen Gün Artıyor?

Yapılan gelişmeleri yakından takip eden uzmanlar geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanılmasının artan talebi karşılamak üzere yapıldığını öne sürüyor. Ancak firmaların sunduğu fikirler incelendiğinde bu durum sadece ekonomik sebepler nedeniyle değil ekolojik sebepler nedeniyle de dikkate alınıyor. Elektronik araçların kullanımının artması ilerleyen yıllar için ekolojik kaygıları beraberinde getiriyor. Elektrikli araçlarda kullanılan piller içerdikleri diğer malzemelerin miktarları ve ürettikleri atıklar nedeniyle günümüzdeki çevreye en çok zarar veren pil türleri oluyor. Bu geri dönüştürülebilir pil projesi sayesinde elektrikli araç pillerinin ekolojik dengeyi minimum düzeyde etkilemesi hedefleniyor.

100712682 s

 

BASF ve Nanotech Energy bu atılımları yaparken bazı otomobil üreticileri de bu üretim döngüsünde yer almayı planlıyor. Elektrikli araçlara takılan pilleri yapmak için gereken ham maddelerin geri dönüşümünü destekleyen firmalardan biri Renault oluyor. Şirket, döngü sonundaki materyalleri kapalı bir döngü içerisinde geri dönüştürmeyi planlıyor.

Dönüştürülebilir Piller Ne Zaman Satışa Sunulacak?

BASF ve Nanotech Energy’nin yaptığı açıklamalar doğrultusunda geri dönüştürülebilir pillerinin ilk örneklerinin 2024 yılında sunulacağına yönelik açıklamaları bulunuyor. Ancak dönüştürülebilir pil projesinin gündeme gelmesi İsveçli Northvolt'un duyurusunu da yeniden gündeme getiriyor. Kobalt, nikel ve manganez gibi geri dönüştürülmüş metallerle prototip bir pil sunan firma bu sektördeki ilk adımı atan firmalardan biri olmuştu. Volkswagen ile çalışan Northvolt şirketi prototip pili sunması ardından 2030 yılından önce bu tür pilleri büyük bir ölçüde üretmenin zor olacağını da açıklamıştı. Bu açıklamalar göz önünde bulundurulduğunda Amerika menşeili geri dönüştürülebilir pillerin ne zaman piyasaya sürüleceği konusu şu an için bilinmezliğini koruyor. Geri dönüştürülebilir elektrikli araç baterilerinden yararlanabilmek için birkaç seneye daha ihtiyaç olduğu düşünülüyor.

Elektrikli araçlara dair gelişmeleri aynı zamanda Elektrikli araçlar blog sayfamızdan da takip edebilirsiniz.

Kaynak: https://www.viamichelin.com/magazine/article/electric-car-batteries-will-soon-feature-more-recycled-elements/

MICHELIN TOPLULUĞU’NA HOŞ GELDİNİZ!

Siz de Michelin dünyasındaki son gelişmeleri yakından takip etmek istiyorsanız, bültenimize hemen üye olun; yaz & kış kampanyaları, servis & bakım fırsatları ve Instagram yarışmaları gibi daha birçok sürprizden ilk siz haberdar olun.

Bültene üye olmak için:

Desteklenmeyen bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı bu web sitesi tarafından desteklenmiyor. Bu nedenle bazı fonksiyonlar istendiği gibi çalışmayabilir. Ayrıca sayfa açılırken sorunlar görülebilir. Bu web sitesini en iyi şekilde kullanabilmek için aşağıdaki tarayıcılardan birini kullanın veya tarayıcınızı güncelleyin.