banner

EV için Evrensel Sarj Cihazı Var mı?

28 Ocak 2024 - 6 dakika

Dünya genelinde her geçen gün popülerliği artan elektrikli araçların kullanım kolaylığını arttırmak adına çok sayıda çalışma yapılmaya devam ediliyor. Bu çalışmalardan bazıları elektrikli araba modelleri için evrensel bir şarj cihazı geliştirmeye odaklanıyor. Hintli araştırmacılar tarafından yürütülen bir süreçte 120 ila 900 volt arasında değişen voltajlara sahip bir cihaz geliştiriliyor ve bu icadın EV teknolojisinde mini bir devrim başlatacağı düşünülüyor. Geliştirdikleri cihazın pillere uyarlanabilmesi ise elektrikli araba severleri adeta heyecanlandırıyor.

picture1

Elektrikli Araçlar İçin Evrensel Şarj Cihazının Önemi

Elektrikli araçlar günümüzde elektrikli araç şarj istasyonu veya kişilerin kendi imkanları ile oluşturdukları istasyonlar ile şarj edilebiliyorlar. Araçtan araca ihtiyaç duyulabilen voltajın değişiyor olması bu şarj etme işlemini zorlaştırabiliyor. Günümüzde birçok elektronik cihaz için kullanılan USB- C şarj tipinin evrensel standartlardan biri haline gelmesi elektrikli araç sektöründe hizmet veren girişimcilerin de EV için evrensel bir şarj sistemi geliştirilmesine odaklanmasını sağlıyor. Her geçen gün yapılan çalışmaların artması ve Hindistan Teknoloji Enstitüsünden umut vadedici bir gelişmenin yayınlanması ise sektördeki herkesin yüzünü gülümsetiyor. Evrensel bir şarj cihazı üzerine çalışan enstitü 120 ila 900 volt arasında, voltaj düzeltme devresi ile çalışan ve DC- CD dönüştürücüsü ile çalışmaya devam eden iki aşamalı bir cihaz geliştiriyor. Araç aküsünü şarj edebilen bu cihazdan her bir elektrikli araç sisteminin faydalanması hedefleniyor.

resim2

 

Her Elektrikli Araç Aynı Pil Sistemini Kullanabilir mi?

Elektrikli otomobil aküleri farklı voltaj değerlerine sahiptir. Bu durum araçların ortak bir altyapı ile şarj edilebilmesini oldukça zorlaştırır. Ancak geliştirilen cihaz yukarıda da bahsettiğimiz üzere DC- CD dönüştürücü sistemine sahiptir. Pilin araca takılmasıyla beraber öncelikle voltaj düzeltme devresinin devreye girdiği ardından dönüştürücü aşamasının aktive olduğu bir çalışma planlaması yapılmıştır. Bu 2 aşamalı sistem sayesinde şarj cihazının voltajı düzeltilebilir ve arabanın voltaj değerine göre pilden elde edilecek voltaj değeri uyumlandırılabilir. Bu sayede her araç aynı pil sistemini kullanabilir.

Evrensel Şarj Cihazı Teknolojisi Neler Vadediyor?

Projenin önde gelen araştırmacıları kaydettikleri aşamalar doğrultusunda yaptıkları açıklamalarda bazı başlıklara değiniyorlar. Geliştirilen yeni şarj cihazının 120 ila 900 volt arasındaki herhangi bir voltajdaki pili şarj edebileceği ve güvenli bir sistem olacağı düşünülüyor. Çalışmaların ilerlemesiyle beraber pillerin, 48 ile 120 volt arasındaki cihazları da şarj edebileceği ancak daha az etkili olacağı düşünülüyor. Daha düşük voltajla çalışan cihazların şarj edilebilmesi ise bisikletler, motosikletler ve küçük elektrikli şehir arabalarının da bu teknolojiden faydalanabileceğini gösteriyor.

resim3

 

Birçok araç için kullanılabilir olmasının haricinde geliştirilen şarj cihazının kolay bir şekilde taşınabilmesi sürücünün daha kolay bir şekilde elektrikli araç kullanabilmesini destekliyor. Taşınabilir acil durum kiti gibi şarj cihazının da taşınabilir bir ünite olarak kullanılabileceği düşünülüyor. Bu sayede elektrikli araç sahipleri bir istasyona bağlı kalmak yerine diledikleri zaman kendi araçlarını şarj edebilecekleri bir sisteme sahip olabilecekler.

Henüz EV için geliştirilmiş evrensel bir cihaz sistemi bulunmasa da bu alanda kaydedilen gelişmeler yakın süre içerisinde elektrikli araç sahiplerinin rahata kavuşacağını gösteriyor. Geliştirdikleri teknolojiden emin olan Hintli araştırmacılar taşınabilir araç şarj cihazlarını piyasaya sürmek için gerekli patent başvurusunda bulundular. Modelin piyasaya sürülmesi ve dünya genelinde satışa sunulabilmesi için ticari ortaklarla çalışmalar dahilinde de neler yapılabileceği üzerine görüşmeler devam ediyor.

Elektrikli araçlar ile ilgili daha fazla içeriğe ulaşmak isterseniz Elektrikli Araç blog içeriklerimizi ve Elektrikli Araç rehberimizi inceleyebilirsiniz.

Desteklenmeyen bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı bu web sitesi tarafından desteklenmiyor. Bu nedenle bazı fonksiyonlar istendiği gibi çalışmayabilir. Ayrıca sayfa açılırken sorunlar görülebilir. Bu web sitesini en iyi şekilde kullanabilmek için aşağıdaki tarayıcılardan birini kullanın veya tarayıcınızı güncelleyin.