banner 1

Kar Zincirlerini Nasıl Takıp Çıkarabilirim?

28 Ocak 2024 - 6 dakika

Yollar kar ve buz tabakasıyla kaplanmaya başladığında, aracınızın kaymadan hareket edebilmesi için bazı önlemler alınması gerekir. Bu önlemler arasında en sık tercih edilen kış lastikleri takmak olsa da dünya genelinde kar zinciri kullanan kişi sayısı hala oldukça fazladır. Kar zincirinin doğru kullanılması halinde aracın herhangi bir zarar görmeden ve buzlu zeminde kaymadan hareket edebilmesi mümkün olabiliyor. Ancak kar zincirleri kullanmayı düşünüyorsanız zincirleri takmadan önce ve taktıktan sonra dikkat etmeniz gereken başlıklar olduğunu belirtmek isteriz. Aracınızı karlı bir yola hazırlarken kar zincirleri konusunda neye dikkat etmeniz gerektiğini ve zincirleri nasıl takıp çıkarabileceğinizi sizler için yazdık.

1

Kar Zinciri Nasıl Takılır?

Kışın aracınızla uzun yol yapacaksanız gideceğiniz güzergahın kar yağışı alıp almadığına dikkat etmeniz gerekir. Böylece yolda kalma veya buzlanma nedeniyle kayma gibi olumsuz durumların önüne geçebilmek için önlemler alabilirsiniz. Michelin kış lastikleri kullanmanız halinde aracınızın sadece genel bakımına özen göstermek yeterli olurken, lastik değişikliği yerine kar zinciri kullanmak isteyen kişilerin farklı başlıklara da dikkat etmesi gerekiyor.

Kar zinciri kullanmadan öncesinde kullandığınız aracın kar zinciri kullanmaya uygun olup olmadığını öğrenmeniz gerekir. Üretici talimatlarına bakılarak bu bilgiye ulaşabilirsiniz. Aracınızın lastikleri düşük profilde ise bu tür araçlar kan zinciri takılması için uygun olmayabilir. Kar zinciri takılamaması halinde, dileyenler kar çorabı olarak adlandırılan kumaş kılıfları da kullanabilir.

Kar zinciri takmadan öncesinde aracınıza dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar bulunur. Bunlardan ilki lastiklerinizin boyutudur. Lastiklerinizin boyutuna göre doğru zincir boyutu seçmelisiniz. Aracınızın çekiş gücüne göre hangi lastiklere kar zinciri takmanız gerektiğini tespit etmelisiniz. Kar zincirleri çekiş tekerlerine takılmalıdır ve aracın modeline göre ön tekerlerin veya arka tekerlerin çekiş tekeri olması değişkenlik gösterebilir. Zincir takmadan önce arabanızın çekiş tekerlerinin hangisi olduğunu öğrenmelisiniz.

Aracın uygun olması ve kar zincirlerinin temin edilmesi ardından sıra “kar zinciri nasıl takılır?” sorusuna geliyor. Kar zincirinin takılabilmesi için belirli bir prosedür izlenmesi gerekiyor. Bahsedeceğimiz talimatlar ile kar zincirlerini kolay bir şekilde takabilirsiniz;

  • Manevra yapabileceğiniz düz bir alana geçin ve el freninin çekili olduğundan emin olun.
  • Almış olduğunuz zincirleri dikkatlice çözün.
  • Zincir çıkıntıları yere bakacak şekilde zincirleri aracın tekerlerinin yanına koyun.
  • Zincirin bir ucunu lastiğin arkasından öne doğru geçirin.
  • Diğer iki ucunu ise her iki taraftan tutun ve lastiğinin üzerine doğru çekerek kancalayın.
  • Zincirin lastiğin her iki tarafında da eşit şekilde dağıldığından emin olun.
  • Gerekli ayarlamaların yapılması ardından dört kancayı kullanarak zinciri kapatın. Burada bağlama şekliniz bir haç işaretine benzer olacaktır.
  • Lastiğin dış tarafı boyunca çapraz olarak ilerleyecek şekilde zincirlerin gergin tutmak adına zincir gergisi kullanın.
  • Zincirleri manuel olarak germeniz halinde lastikleri taktıktan sonra aracı birkaç metre kadar sürün. Ardından zincirleri tekrar sıkın.

Yukarıdaki adımları tamamladıktan sonra aracınız yola çıkmaya hazır olacaktır.

2

 

Kar Zinciri Nasıl Çıkarılır?

Seyahatinizi tamamladıktan sonra sıra kar zincirlerini çıkarmaya geldiyse, yine izlenmesi gereken birkaç adım sizleri bekliyor. Kar zinciri çıkarmak için öncelikle aracın, zincirlerdeki üst kancanın tekerleğin üst kısmına gelecek şekilde park edilmesi gerekiyor. Ardından tüm kancaları ve bağlantı elemanlarını ayırın ve kar zincirini lastiğin önü ve arkasıyla aynı hizada olacak şekilde yerleştirin. Zincirlerin serbest kalması için ileri doğru yuvarlayın.

Kar zincirlerini çıkardıktan sonra bir sonraki dönem tekrar kullanabilmeniz için zincirlerine bakım yapmanız gerektiğini unutmayın. Zincirleri çıkardıktan sonra sıcak suya batırın. Zincirde oksidasyon gelişimini önlemek için zincirin iyice kuruduğundan emin olun ve bir sonraki sezona kadar kuru bir örtü altında saklayın.

3

 

Kar Zinciri Çeşitleri Nelerdir?

Farklı araç türlerine ve zincirlerin kullanım amacına göre farklı kar zinciri çeşitleri bulunur. Günümüzde en yaygın kullanılan kar zinciri çeşitleri arasında; merdiven tipi kar zincirleri, hızlı montaj zincirleri ve X tipi kar zincirleri yer alır. Merdiven tipi kar zincirleri lastik sırtı üzerine yerleştirilen paralel çubuklardan oluşan bir yapıya sahiptir. Aracın doğru hareket kuvvetiyle kullanılması halinde tekerler üzerinde frenleme ve kontrol sağlanabilir. Ancak bu tür zincirler kolay zeminler içindir ve kalın karda etkili olmayabilir.

Daha etkin bir kar zinciri arayanlar için X tipi kar zincirleri önerilir. İyi bir kavrama sağlayan bu tür çelik halkalar ile güçlendirilmiştir. Hareket kabiliyeti ve frenleme açısından etkilidir.

Pratik kullanım isteyen kişiler için ise hızlı montaj zincirleri önerilir. Janta sabitlenen adaptörler sayesinde zincirin kullanılması oldukça kolaydır. Zincirin takılması sonrasında aracın hareket etmesiyle zincirler kendiliğinden oturur. Ancak diğer zincirlere kıyasla bazı dezavantajları vardır. Öncelikle hızlı montaj zincirleri diğer zincir türlerinden daha pahalıdır ve daha geniş yer kaplarlar. X tipi zincirleriyle kıyaslandığında ise performans güçleri daha düşüktür.

Karlı bir yola çıkmadan öncesinde araç tekerlerinizin ve kar zincirinizin sağlamlığını kontrol edin. Kar zincirinin sunacağı konfordan yararlanmak için doğru zinciri doğru şekilde kullanmayı ihmal etmeyin. Tabi öncelikle yola çıkarken kış lastiğinizi takmayı unutmayın. Kış lastiği zorunluluğunun ne zaman başladığını öğrenmek için ise ilgili blog içeriğimizi inceleyebilirsiniz. 

Desteklenmeyen bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı bu web sitesi tarafından desteklenmiyor. Bu nedenle bazı fonksiyonlar istendiği gibi çalışmayabilir. Ayrıca sayfa açılırken sorunlar görülebilir. Bu web sitesini en iyi şekilde kullanabilmek için aşağıdaki tarayıcılardan birini kullanın veya tarayıcınızı güncelleyin.