ana banner go rseli 2

Snowboard ve Kayak Arasındaki Farklar

10 Şubat 2022 - 5 dakika

Kış sporlarının en popüler ikilisi snowboard ve kayak sporları hem eğlenceli hem de zorlayıcı spor dalları olarak biliniyor. Yine de bu spor branşlarını bir kez deneyimleyen, asla bırakmak istemiyor! Kış sporlarına yeni başlayacaksanız, kayak mı yoksa snowboard mı yapmak istediğinize karar vermek için iki spor arasındaki farkı bilmeniz gerekir. Snowboard ve kayak arasındaki farklara, gelin birlikte göz atalım.

202209 local bfg b2c brand 4w conv win mp dis native 1200x628 brd 2 eng

Snowboard ve kayak benzer sporlar olarak bilinir. Snowboard ile kayak arasındaki farklar ise öğrenme aşamasında gözlemlenir. Kayak öğrenmek, birkaç püf nokta sayesinde oldukça kolaydır. Buna rağmen bu spor dalında kendini geliştirmek ise uzun yıllar alır. Snowboard ise öğrenilmesi zor bir spordur, bu alanda kendini geliştirmek ise oldukça kolaydır. Snowboard mı kayak mı tercih edilmeli sorusunun yanıtını, spor dallarını iyice araştırdıktan sonra verebilirsiniz. Bu iki spor arasındaki diğer farkları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bu sporları yaparken yön verme ve durma gibi faktörler önemlidir. Kayak sporunda ekipmanlara yön vermek, durmak ve de düşmeye engel olmak oldukça basittir. Kayakta iki ayağınızı da kullanabilirsiniz ve bu sayede ekipmanları rahatlıkla yöneterek kayak yapmaya devam edebilirsiniz. Snowboard sporunda ise iki ayağınız da board üzerinde sabit duracaktır. Bu nedenle denge kurmak, yön vermek ve durmak gibi eylemleri vücut ile yapmak gerekeceği için zor olacaktır.
  • Kayakta her iki ayağın karlı zemin üzerine baskı uygulaması nedeniyle hızlanmak kısa bir zaman alır. Üstelik hızlanmanın sonucunda yüksek ve uzun atlamalar da yapılabilir. Snowboard ise kayağa göre daha yavaş hızda ve kısa atlayışlarla yapılır.
  • Kayak yapmak için belirli bir kayak pistine ihtiyaç duyulur. Snowboard ise kar olan her yerde kolaylıkla yapılır.
  • Son olarak snowboard ve kayak arasındaki fark arz eden durumlardan biri de kullanılan ekipmanlardır. Kayak ekipmanları snowboard ekipmanlarından daha fazladır. Snowboard için ayakta tek board vardır; kayakta ise her iki ayakta ve ellerde ekipman bulunur. Kayak botları ağırdır, snowboard botları ise daha rahat ve günlüktür.
00299925

SNOWBOARD NASIL YAPILIR?

Hiç denemeyen ve snowboard ne demek diye düşünenler için yanıtı şu şekilde verebiliriz; Snowboard iki ayağın tek bir tahtaya sabitlenmesi sayesinde karlı ve eğimli bir yüzeyden aşağıya kaymayı sağlayan bir spor dalıdır. Kar tahtası ya da kar kayağı adlarıyla da bilinir. Peki, snowboard nasıl yapılır?

Snowboard yapmaya başlamak için en ideal yaş 9’dur. Yine de hemen hemen her yaşta insan kolaylıkla öğrenebilir. Bunun için ilk dikkat etmeniz gereken rehber olacak ayağınızı belirlemek. Rehber ayak, denge bozulduğunda ilk öne atılan adım ile belirlenir. Rehber ayağınızı belirledikten sonra iki ayak tahtaya omuz genişliğiyle orantılı olacak şekilde bağlanır. Snowboard üzerinde ayaklar bağlandıktan sonra, dengede durabilmek amacıyla dizler bükülerek sırt dik pozisyona getirilmelidir. Eğer kayak yaparken dönmek istiyorsanız, bacaklarınızı ve belinizi aynı anda dönmek istediğiniz yöne doğru çevirmelisiniz. Yavaşlamak ve durmak için ise vücudunuzu arkaya doğru yaslayarak, karın tahtanın altına dolmasını sağlamanız gerekir.

bts ll snow smile cmjn

KAYAK NASIL YAPILIR?

Kayak mı snowboard mu sorusunun yanıtını verebilmek için hangi sporun size hitap ettiğini bulmanız gerekir. Bunun için iki sporun da yapılışlarına göz atabilir ve izlemeye gidebilirsiniz. Kayak nasıl yapılır sorusunun yanıtını ise şu şekilde verebiliriz:

Snowboard ve kayak malzemeleri arasındaki farktan bahsetmiştik. Yeni başlayanların öncelikli olarak öğrenmesi gereken şey ayakkabıların kullanımı olacaktır. Özel olarak üretilen kayak ayakkabılarının birçoğunda bağlama noktaları bulunur. Ayarlama kemerleri sayesinde ayakkabıları ayağınıza uygun şekle getirebilirsiniz. Kayakların üzerine paralel bir şekilde ayakkabıların ardından batonları da aynı şekilde yerleştirmeniz gerekir. Bu işlem, kayakların ortasında bulunan boşluklar sayesinde kolay olacaktır.

Eğer ilk kez kayak yapıyorsanız, düz bir alanda adım atma antrenmanları yapabilirsiniz. Ayakta sabit durarak, batonlar yardımıyla ileri ve geri adımlar atarak dengede durmayı öğrenebilirsiniz. Ardından slalom gibi snowboard ve kayak tekniklerini deneyebilirsiniz. Kar sapanı için kayakları ters V şekline getirmelisiniz. Yavaşlamak ve durmak için bu harekete çalışmanız gerekir. Kontrollü bir şekilde kaymak için slalom tekniğini deneyebilirsiniz. Bunun için bacaklarınızı ve vücudunuzu sağ sol şeklinde ilerletebilirsiniz.

4w 357 tire michelin alpin six en us landscape background

DÜNYADAKİ EN İYİ KAYAK MERKEZLERİ

Dünyadaki en iyi kayak merkezleri doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. Eğer keyifli bir kış tatili için yurt dışını tercih edecekseniz aşağıdaki yerlerden birine gidebilirsiniz:

  • Bansko, Bulgaristan

1000 metreden başlayarak 2600 metreye kadar varan pistleri ile Bansko; çeşitli zorluk derecelerine ve ustalık seviyelerine rahatlıkla hitap etmesiyle biliniyor.

  • Sestriere, İtalya

2006 yılında Torino Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapan Sestriere Kayak Merkezi, 2 bin metreyi aşkın yüksekliğiyle dikkat çekiyor.

  • Helsinki, Finlandiya

Eğer kayak yapmaya yeni başladıysanız Helsinki tam size göre! Başlangıç ve orta düzey kayakçılara uygun pek çok pist bulabilirsiniz.

  • St Moritz, İsviçre

Kayak ve snowboard sporları ile ilgilenen macera tutkunları, zorlu pistlerden oldukça hoşlanacaktır. Bunun yanı sıra şubat ayında göl üzerinde at yarışları düzenleniyor, karda kırmızı toplar ile golf oyunları da oynanıyor.

  • Garmisch, Almanya

2011 yılında Alpler Dünya Kayak Şampiyonası’na ev sahipliği yapmasıyla adını duyuran Garmisch zirvesinde ilkbaharın sonuna kadar kayak yapabilirsiniz.

kış tatili 4

TÜRKİYE'NİN EN İYİ KAYAK MERKEZLERİ

Türkiye'nin en iyi kayak merkezleri, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Doğal güzellikleri ve sunduğu çeşitli kış sporlarıyla tanınan Türkiye’nin en iyi kayak merkezleri arasından bazılarını aşağıdaki gibi listeleyebiliriz:

  • Sarıkamış Kayak Merkezi

Diğer tesislere göre Kars’ta bulunan Sarıkamış Kayak Merkezi’nin yeri başkadır. Çünkü dünyada kayak veya snowboard yapmak için en iyi yer olarak geçen Alpler’de görülen kristal kar bir tek Sarıkamış’ta var. Ayrıca bu kar yerde 141 gün boyunca kalıyor ve pistlerde buzlanma olmuyor. Uzakta olmasından dolayı pistler sakin ve rahatça kaymanız için uygun. Hava her zaman güneşli ve açık. Yani kötü hava şartları nedeniyle gidip de kayamama ihtimaliniz çok düşük. Kayarken etrafınızı çevreleyen çam ormanlarının harika manzarası da bonus.

  • Palandöken Kayak Merkezi

Ülkemizin en uzun pistine (12 km) sahip olan Erzurum’da bulunan Palandöken Kayak Merkezi pistleri, 2.000 ile 3.176 metre yükseklikler arasında konumlanıyor. 3 bin metrenin üzerindeki zirve aynı zamanda Ejder Tepesi olarak da anılıyor. Tesiste 10 telesiyej, 2 teleski ve 2 baby liftin yanında bir de gondol lift bulunuyor. Palandöken’de toplam pist sayısı ise 24 tanedir. buluyor. Palandöken Kayak Merkezi pistleri zorluk seviyeleri ise şöyledir: 4 doğal pist, 8 başlangıç seviyesi pist, 9 orta düzey pist, 3 usta kayakçı pisti. 5 ay boyunca kayak yapmaya elverişli yapısı, kar kalitesi ve uzun pistleri ile dünyanın en önemli kayak merkezlerinden biridir olarak öne çıkıyor.

  • Kartepe Kayak Pisti

Eski ismi ile Keltepe olarak da bilinen Kartepe’nin en yüksek noktası 1.601 metredir. Marmara Bölgesi içerisinde yer alan en yüksek ikinci dağı olan Kartepe, İstanbul’a yakınlığıyla da sıklıkla tercih ediliyor.

  • Uludağ Kayak Pisti

Türkiye'nin en uzun kayak pistleri arasında yer alan Uludağ, yaklaşık 2 km uzunluğa sahip. Türkiye’nin en tanınan kayak merkezlerinden biri olan Uludağ Kayak Merkezi’nde çeşitli stillerde kayak yapmanıza imkân tanıyacak pistler bulunuyor. Dağın en yüksek noktası; göller bölgesi içerisinde yer alan 2.543 metrelik Uludağ Tepesi.

  • Hazarbaba Kayak Pisti

Elazığ şehrinin 2.347 metre yüksekliğindeki Hazarbaba Dağı üzerine kurulmuş olan pist, şehrin en önemli turizm noktalarından biri olarak görülüyor.

  • 7 Kuyular Kayak Pisti

Kahramanmaraş ili yakınında yer alan 7 Kuyular Kayak Merkezi, Dulkadiroğlu ilçesinde yer alıyor. Kayak tesislerinin yüksekliği ise 1833-2044 metre olarak biliniyor.

  • Ilgaz Kayak Pisti

Kastamonu ve Çankırı illeri arasında yer alan Ilgaz Kayak Pisti, 2.850 metre yüksekliğindeki Ilgaz Dağı üzerinde yer alıyor. Aralık ila nisan ayları arasında kayak sezonu bu merkezde devam ediyor.

  • Erciyes Kayak Pisti

Sönmüş bir volkanik dağ olarak bilinen Erciyes Dağı’nda yer alan kayak merkezinin zirvesi 3.916 metre olarak biliniyor.

  • Denizli Kayak Pisti

Denizli ilinde yer alan kayak merkezi 2420 metre yükseklikteki Bozdağ’da bulunuyor. 12 kilometre uzunluğunda pistleri olan merkezde; acemi, orta seviye ve profesyonellere uygun pistler bulmak mümkün.

ba91724 b

 

Kışın tatil yapmanın tadı bir başka, hele spor yapıyorsanız! Rotanızı çevireceğiniz yerler için Michelin kış lastiklerini takmayı unutmayın. Özellikle sert kış koşullarına uygun olarak tasarlanmış Alpin 6, Pilot Alpin 5 ve Pilot Alpin 5 SUV kış lastiklerimiz dağ yolu maceranızda size güvenli bir yolculuk sağlayacaktır. Şimdiden iyi eğlenceler!

alpin 6 snow
Desteklenmeyen bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı bu web sitesi tarafından desteklenmiyor. Bu nedenle bazı fonksiyonlar istendiği gibi çalışmayabilir. Ayrıca sayfa açılırken sorunlar görülebilir. Bu web sitesini en iyi şekilde kullanabilmek için aşağıdaki tarayıcılardan birini kullanın veya tarayıcınızı güncelleyin.