ana banner görseli

Araç Sürerken Çevreyi Korumak Mümkün mü?

16 Mart 2022 - 5 dakika

Tuhaf gelecek ama trafiğin yoğun olduğu saatlerde yola çıkmamak bile çevreye katkı sağlar. Bununla beraber, daha az yakıt harcamanızı sağlayacak sekiz taktiği yazımızda keşfedin. Ayrıca, Michelin’in sürdürülebilir bir gelecek için çalışmalarına göz atın.

Yakıt Tasarruflu Sürüş Teknikleri

Yakıt tasarruflu sürüş, her yıl yüksek tasarruf yapmanıza yardımcı olur. Bu sayede aracınızın yakıt tüketimini ve karbondioksit emisyonlarını %25’e kadar azaltabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken şimdi size bahsedeceğimiz sekiz yakıt tasarruflu sürüş tekniğini benimsemek.

00301051

1. Yavaşça Hızlanın

Şehir içerisinde gaz pedalına hafifçe basarak yakıt tüketimini en aza indirebilirsiniz. Mümkün olduğu kadar az yakıt tüketmek için aracınıza hız verirken her 20 km’ye 5 saniye ayırmanız idealdir.

2. Sabit Hızı Koruyun

Hızınızı artırdığınızda ya da düşürdüğünüzde, ihtiyacınız olandan daha fazla yakıt kullanmış olursunuz. Yapılan testler gösteriyor ki, hızınızı saatte 75 ila 85 km arasında değiştirmenin yakıt tüketimini %20 oranında artırır. Bu nedenle koşulların izin verdiği durumlarda, otoyolda sürüş esnasında mümkün olduğunca sabit hızda kalın. Ayrıca çekim yasasından da faydalanabilirsiniz. Yokuş yukarı giderken hızınızın düşmesine izin verin ve yokuş aşağı inişte yeniden ivme kazanın.

3. Trafiği Tahmin Edin

Sizi neyin beklediğini görmek için araba kullanırken ileriye bakın. Aracınız ile önünüzdeki aracın arasındaki takip mesafenizi daima koruyun. Bu sayede çevrenizdeki araçların ve yayaların ne yapacağını tahmin ederek hızınızı sabit tutabilir, aynı zamanda güvenli bir sürüş gerçekleştirebilirsiniz.

4. Yüksek Hızdan Kaçının

Hız sınırına uyarak yakıttan tasarruf edebilirsiniz. Çoğu araç için iki bin devirde seyahat etmek yakıtı en verimli şekilde kullanmayı sağlar. Bu devrin üzerine çıkıldığında araçlar giderek daha fazla yakıt tüketir.

5. Fren Kullanmadan Yavaşlayın

Frenlerinizi her kullandığınızda ileri momentumunuzu boşa harcamış olursunuz. Trafiği gözlemleyerek yavaşlamanız gereken zamanı önceden anlayabilirsiniz. Ayağınızı gazdan çekerek fren kullanmadan yavaşlayın. Bu sayede yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz.

6. A Sınıfı Yakıt Tasarruflu Lastikler

A sınıfı yakıt tasarruflu lastik ne demek? Otomobillerde kullanılan lastikler, en iyi ve  en kötü olarak ayrılır. A ve G arasında farklı sınıflarda lastikler mevcuttur. A sınıfı yakıt tasarruflu lastikler ile diğer sınıf lastikler arasındaki tüketim farkı 100 kilometrede 0,6 litreye kadar çıkabilir.

Yakıt verimliliği olan A sınıfı lastikler, düşük yuvarlanma direncine sahiptir. Böylece yüksek yakıt tasarrufu sunarlar. Sınıfın en sonunda yer alan G lastiklerde ise yüksek yuvarlanma direnci ile yakıt tüketimi artacaktır. Yakıt verimliliği olan A sınıfı lastikleri tercih etmek de yakıt tasarrufu sağlayacaktır.

7. Yakıt Tüketimi Az Olan Araçları Tercih Edin

Yakıt tüketimi nasıl azaltılır ve araç sürerken çevreyi nasıl koruruz gibi soruların bir diğer yanıtı ise yakıt tüketimi en az araçlar arasında seçim yapmak olacaktır. Bu konuda araç satın alırken ilgili kişiler ile iletişim kurabilir, internet üzerinden araştırma yapabilirsiniz. Hibrit seçeneklere göz atabilir, elektrikli araçları araştırabilirsiniz. Hibrit araçların bir özelliği de, kendi motor gücüyle ürettiği enerjiyi, yokuş aşağı veya az enerji gerektiren yollarda benzin yerine kullanmasıdır.

8. Egzoz Emisyonunu Düşürün

Araç emisyonu düşürmek, trafikte oluşan hava kirliliğinin olumsuz etkilerini azaltmak için büyük fayda sağlar. Bunun için de araç emisyon ölçümü yaptırabilirsiniz. Ayrıca aracınıza egzoz emisyon düşürücü ürün de takabilirsiniz.

00299861

 

Michelin’in Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Yaptığı Çalışmalar

Lastik üretim faaliyetleri özelinde çevreye olan etkiler değerlendirildiğinde 5 başlık ön plana çıkıyor:

  1. Solvent kullanımı
  2. Enerji tüketimi
  3. Atık oluşumu
  4. CO2 salınımı
  5. Su kullanımı


Lastik üretimi sırasında çevreye olan olumsuz etkilerin en aza indirilmesi için bu beş başlığın takip edilerek kontrol altında tutulması gerekiyor. Michelin, bu başlıkları, üretim faaliyetlerinde i-MEP adını verdiği indikatör ile takip ediyor. i-MEP (Michelin Environmental Performance), Michelin’in çevresel performansı anlamına geliyor.

bibendum bitki

 

Michelin sürdürülebilirlik kapsamında, lastik üretimi esnasında meydana gelen solvent kullanımı, enerji tüketimi, atık oluşumu, CO2 salınımı ve su kullanımı açısından tüm üretim tesislerinin çevresel ayak izini azaltmakta oldukça kararlı. 2005 yılından itibaren bu etkiyi %50 oranında azaltmayı başardı. 2050 yılı hedefleri arasında ise üretim tesislerinde CO2 emisyonunun sıfırlanması, aktif olarak faaliyette olduğu alanlarda suyun mevcudiyeti üzerinde sıfır etki, lastik üretim sürecinden solventlerin tamamen kaldırılması yer alıyor.

Ayrıca Michelin, kullanılmış lastikleri yeni lastik üretimi ya da farklı ürünler üretmek amacı ile ham maddelere dönüştürmeyi hedefliyor. Kullanım ömrü tamamlanmış lastikleri, günümüzde önemli bir sorun olarak görüyor. Bu nedenle kullanılmış lastikler ve çok daha fazlası için bugünün atıklarını, yarının kaynaklarına dönüştüreceği konusunda öncü olmayı da hedefliyor. Kullanım ömrü sona ermiş lastikleri, yeniden üretim ekosistemine kazandırmak ve kauçuk endüstrisi kapsamında döngüsel bir ekonomiyi teşvik etmek için 22 Kasım 2021 tarihinde bir eylem başlatan Michelin, bu konuda devam eden çalışmalarına da hız verdi.

demos 20220830 cb 43
Desteklenmeyen bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı bu web sitesi tarafından desteklenmiyor. Bu nedenle bazı fonksiyonlar istendiği gibi çalışmayabilir. Ayrıca sayfa açılırken sorunlar görülebilir. Bu web sitesini en iyi şekilde kullanabilmek için aşağıdaki tarayıcılardan birini kullanın veya tarayıcınızı güncelleyin.