ana banner görseli

Lastiklerin Üzerinde Yer Alan Yazıların Anlamları

15 Nisan 2023 - 5 dakika

Lastiklerin yan tarafında yer alan işaretler, hiyerogliflere benzer bir görünüme sahiptir. Arabanız için yeni bir lastik seti almayı düşünüyorsanız, bu işaretlerin anlamlarını bilmeniz gerekir çünkü bu sayede doğru lastiği aldığınızdan emin olabilirsiniz.

Peki, lastiklerin üzerinde yer alan yazıların anlamları nedir? Bu yazımızda sizin için hem bilginizle ustanızı etkileyeceğiniz, hem de doğru lastiği kolayca bulabileceğiniz bir kılavuz hazırladık.

4w 997 tire michelin crossclimate suv 2 en features and benefits 1 nosignature landscape c

 

Lastiklerin üzerinde yer alan numaralar, aracınızın yol tutuşu ve can güvenliği için hayati öneme sahiptir. Lastik üzerindeki yazılar hakkında detaylı bilgi edinmeden önce lastik modellerine de göz atalım. Araba lastiği modelleri incelendiği zaman 5 tip lastik karşımıza çıkar. Bu lastik modelleri: 

  • Düz Lastikler
  • Blok Lastikler
  • Dişli Lastikler
  • Düz – Diş Tip Lastikler
  • Kar – Çamur Tip Lastikler

Bu lastik türlerini şu şekilde kısaca açıklayabiliriz:

Düz Lastikler

Düz lastik modelleri, otomobillerin sessiz ve konforlu bir şekilde yol kat etmesi bakımından önemli bir yere sahip. Bunun yanı sıra aracın yol hakimiyeti ve yakıt tüketimi açısından da oldukça avantajlıdır.

Blok Lastikler

Blok lastik modelleri, kavrama ve çekiş gücü yüksek olan dişli tip lastiklerin fren gücünden daha güçlüdür. Bu bakımdan blok lastikler, diğer lastik türlerine göre ayağı yere daha sağlam basan bir lastik türüdür ve frenleme sistemi ile bir adım öndedir.

Dişli Lastikler

Dişli lastik modelleri, ıslak zeminde ve çamurlu yollarda özellikle kötü hava koşullarının olduğu kış aylarında, aracın manevra kabiliyetini artırır. Yol tutuş ve fren performansı en üst düzeydedir. Kış mevsiminde sıklıkla tercih edilen lastiklerdir. Yaz mevsiminde ise dişli lastik kullanılması hem yakıt tüketimini artırır hem de lastiklerin sıcak asfalt üzerinde aşınmasını hızlandırır.

Düz – Dişli Tip Lastikler

Düz - dişli tip lastik modelleri, özellikle asfalt dışında kullanılan taşlı ve toprak yollarda sürüşü maksimum seviyede kolaylaştırır. Hem ön çeker hem de arka çeker araçlarda kullanılabilen düz – dişli tip lastik modelleri, uygun şartlarda kullanıldığında direksiyon hakimiyetini dengelemeye de yardımcı olur.

Kar – Çamur Tip Lastikler

Kar – çamur tip lastik modelleri, isminden de anlaşıldığı gibi karlı ve çamurlu yollar üzerinde aracın yol hakimiyeti ve fren gücünde yüksek performans gösteren lastiklerdir. Kar – çamur tip lastik modellerinin yaz aylarında kullanılması tavsiye edilmez.

4w 997 tire michelin crossclimate suv 2 en product in context 1 nosignature landscape 1

 

Lastik Üzerindeki Yazıların Anlamı Nedir?

Lastik yazılarının anlamını kavramak oldukça basittir. Lastiğin yan duvarındaki en büyük 3 rakam; lastik genişliği, yüksekliği ve takıldığı tekerleğin çapını belirler.

235 / 45R17 numaralı bir lastiği incelersek şu şekilde açıklayabiliriz:

235; lastiğin 235 mm genişliğinde olduğunu ifade eder.

Lastik yazı anlamları arasında ikinci sayı ise lastiğin yan duvar yüksekliğini ifade eder.

Lastik yazısının son kısmını ikiye bölerek anlatabiliriz. Buradaki R harfi, binek araçların ortak bir lastik yapıya sahip olduğunu ifade eden radyal anlamını taşır. Son sayı ise lastiğin takılacağı tekerleğin çapıdır. Bu çap değerinin inç cinsinden ölçüsü olduğunu söyleyebiliriz. 

Lastik yazılarının hız endeksi de bulunur. Hız endeksi, bir lastik modelinin ulaşabileceği en üst hızı belirtir. Aşağıda sizin için hangi harfin hangi hız endeksine denk geldiğini görebilirsiniz:

  • Q – 160
  • R – 170
  • S – 180
  • T – 190
  • U – 200
  • H – 210
  • V – 240
  • ZR - >240
  • W – 270
  • Y – 300

Bu yazımızda sizin için lastik üzerinde yazan yazıların anlamını işledik. Aracınıza en uygun lastik modelleri için michelin.com.tr sitesini ziyaret edebilir, lastikle ilgili az bilinen ilginç bilgiler “Lastikle İlgili İlginç Bilgiler Burada!” makalemizde.

00283429
Desteklenmeyen bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı bu web sitesi tarafından desteklenmiyor. Bu nedenle bazı fonksiyonlar istendiği gibi çalışmayabilir. Ayrıca sayfa açılırken sorunlar görülebilir. Bu web sitesini en iyi şekilde kullanabilmek için aşağıdaki tarayıcılardan birini kullanın veya tarayıcınızı güncelleyin.