ana banner görseli 42

Uzun Yola Çıkmadan Evvel Yapılması Gereken Araba Bakımı

12 Şubat 2024 - 5 dakika

Aracınız ile uzun bir yola çıkmayı planlıyorsanız hem keyifli hem de güvenli bir yolculuk yapabilmeniz için aracınızı da uzun yola hazırlamanız gerekiyor. Yılın hangi mevsiminde olursanız olun araç bakımı önemli bir başlık oluyor. Araç hazırlığı sırasında lastik bakımı başta olmak üzere, motor ve fren sıvılarının kontrol edilmesi, periyodik bakım süresinin gelmesi halinde genel bakımının yaptırılması gibi adımlar bulunuyor. Güvenli bir sürüş deneyimi yaşayabilmeniz için aracınızı hazırlarken hangi başlıklara dikkat etmeniz gerektiğini sizler için yazdık.

00299921

Periyodik Bakım Yaptırın

Araçlar yılda bir veya her 15.000 kilometrede bir periyodik bakıma sokulmalıdır. Günümüzdeki teknolojik araçlar periyodik bakım süresinin geldiğini sürücüye hatırlatırken, eski tip araç kullanan kişilerin bu başlığa kendilerinin dikkat etmesi gerekir. Periyodik bakım süresi dolan bir araç yetkili servise götürülmeli ve genel bir inceleme altına sokulmalıdır. Periyodik muayene sırasında araç dikkatli bir şekilde gözden geçirilerek hatalı bölümleri tespit edilebilir. Hasarlı bölümlere müdahale edilerek hem araç sağlığı korunur hem de güvenli bir yolculuk yapılması desteklenir. Periyodik bakımın aksatılması trafik kuralları gereğince de bir ihlal olarak kabul edilir. Bakımı aksatılmış bir aracın polis çevirmesine girmesi halinde araç hakkında tutanak tutularak araç sahibine para cezası yazılır. Tüm bu nedenler dahilinde periyodik bakım süresi gelen bir araç ile mutlaka bakımdan sonra uzun yola çıkılmalıdır.

Lastiklerinizi Kontrol Ettirin

Uzun yola çıkarken yedek lastik de dahil tüm lastiklerin kullanım süresini geçmemiş olmasına özen gösterilmelidir. Lastik aşınması tespit edilmesi halinde mutlaka lastiğin değişimi sağlanmalıdır. Bir lastiğin, üretim tarihi üzerinden 5 yıl geçmesi ve diş derinliği 1.6 mm’den az olacak şekilde kalması halinde kullanılması sakıncalı olabilir. Bu nedenle üretim tarihi üzerinden 5 yılı geçen lastiklerin yılda 1 kez veya ilk kez takılacaksa bir uzman kontrolünden geçerek takılmasını öneriyoruz. Özellikle yol tutuşu açısından bu tür lastikler ciddi riskler yaratabilir.

83629981 l

 

Lastik konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer başlık lastik basıncıdır. Lastik basıncı aracınıza uygun değerler aralığında olmalıdır. Arabanızın çekiş tekerlerine göre arka veya ön lastikleri arasında basınç farklılıkları olabilir. İdeal basınç değerlerini ve lastik ölçülerini sürücü koltuğunun yanında bulunan sürücü kapısının üzerindeki bilgilendirme kısmında görebilir veya aracınızın kullanım kılavuzundan öğrenebilirsiniz.

Uzun yola çıkmadan önce konforunuz ve güvenliğiniz açısından mevsime uygun lastik kullandığınızdan da emin olmalısınız. Özellikle kışın karlı bir yolda seyahat edilmesi halinde aracınıza kış lastiği takmalısınız. Aksi takdirde lastikleriniz yeterli miktarda tutuş sağlayamayacağından aracınız yolculuk sırasında kayabilir ve bu durum kaza yapmanız ile sonuçlanabilir.

Michelin’in yüksek yol tutuş performansı sağlayan; 4 mevsim lastik, kış lastiği ve yaz lastiği olmak üzere mevsim şartlarına özel farklı seçeneklere sahip olan lastik modelleriyle güvenli yolculuklar yapabilirsiniz. Ayrıca size en yakın Michelin lastik bayisini ziyaret ederek lastik bakımınızı da yaptırabilirsiniz.

Daha detaylı bilgi için ise ‘’Lastik Bakım Rehberi’’ içeriklerimizi incelemenizi tavsiye ederiz.

Motor ve Fren Sıvısı Seviyelerini İdeal Aralıklarda Olacak Şekilde Tamamlayın

Yolculuk sırasında aracınızın kullanım dışı kalmasını veya kaza yapmasını önlemek için dikkat etmeniz gereken bir diğer başlık ise motor ve fren sıvılarıdır. Araç motorunun işlevselliğini sürdürebilmesi için yeterli seviyede motor yağına sahip olması gerekir. Yağ ölçüm yapılması halinde seviyenin eksik çıktığı durumlarda mutlaka araç için de uygun olan yağ eklemesi yapılmalıdır. Genellikle periyodik bakım sırasında kontrol edilen bu durum ekstra bir sıkıntı çıkarmamaktadır. Ancak aracınızın yağ sızdırması halinde bu durum mutlaka bir teknik servise gösterilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır. Yağ sızdıran bir araçla kesinlikle yola çıkılmamalıdır.

00299927

 

Fren sıvıları da benzer bir şekilde kontrol edilmelidir. Fren hidrolik yağının ideal seviyelerde olması güvenli bir yolculuk için önemli bir başlıktır. Bunun yanı sıra silecek suyu ve soğutucu sıvıları da ideal miktarlarda olmalıdır. Bu sayede yolculuk sırasında konforlu bir sürüş deneyimi yaşanabilir.

Farların ve Aynaların Sağlam Olduğuna Dikkat Edin

Aracınızın farları ve sinyalleri düzgün bir şekilde çalışmalıdır. Güvenli bir yolculuk geçirmek ve trafik kurallarına uygun hareket edebilmek için sinyal kullanımı gerekli olurken farların da eksiksiz bir şekilde kullanılabilmesi gerekiyor.

00299861 1

 

Aracınızın yan aynaları ve dikiz aynaları da tam ve sağlam olmalıdır. Eksiklik halinde uzun yola çıkmadan önce aynaları yaptırmalısınız. Aksi takdirde yolculuk süresince yol kontrolünüzü yeteri kadar sağlayamayabilir, diğer araçların sizi fark etmelerini zorlaştırabilirsiniz. Farlar ve aynaların eksik olmasının bir trafik kuralı ihlali olduğunu da unutmamanız gerekir. Polis veya kameralar tarafından fark edilmesi halinde aracınız için cezai işlem uygulanabilir.

Tatilinizin istediğiniz gibi gitmesi ve hayallerinizden daha da güzel olabilmesi için aksilikle karşılaşma riskini minimum düzeye indirmelisiniz. Bu noktada ilk adımı aracınızın genel bakımına özen göstererek atabilirsiniz. Bu sayede güvenli bir sürüş deneyimi yaşayarak tatilinize keyifli bir başlangıç yapabilir ve sorunsuz bir şekilde evinize geri dönebilirsiniz. Yolculuk genelinde yapmanız gereken diğer hazırlıklar hakkında da bilgi sahibi olmak isterseniz ‘’Uzun Yolculuğa Çıkmadan Nelere Dikkat Edilmeli‘’ başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Desteklenmeyen bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı bu web sitesi tarafından desteklenmiyor. Bu nedenle bazı fonksiyonlar istendiği gibi çalışmayabilir. Ayrıca sayfa açılırken sorunlar görülebilir. Bu web sitesini en iyi şekilde kullanabilmek için aşağıdaki tarayıcılardan birini kullanın veya tarayıcınızı güncelleyin.