ana banner görseli 64

Türkiye'deki En Popüler Araba Yarışları ve Etkinlikleri

4 Nisan 2024 - 5 dakika

Hız ve adrenalin seven araba tutkunları için otomobil sporları rekabetin ve profesyonelliğin doruklara kadar yaşandığı yarış türlerinde önemli bir yere sahiptir. Dünyanın birçok yerinde milyonlarca kişinin takip ettiği araba yarışları Türkiye’de de sevilen etkinliklerdir. Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) tarafından yürütülen yarışlar farklı kategorilere ayrılır. Türkiye’de pist yarışları en çok tercih edilen yarış türlerinden biri olurken, Karadeniz Bölgesi gibi çeşitli bölgelerde Off-Road yarışlarına da rastlamak mümkündür.

b2 6428 1

Araba yarışları gerçek hayatta bir film sahnesinde yaşıyormuş gibi hissettirebilir. Birbirinden güzel spor arabaların birbirlerini takip etmesi ve profesyonel şoförlerin kıvrak sürüş yetenekleriyle yarışması gören herkeste hayranlık uyandırıyor. Bu tutkuyu merak ediyorsanız Türkiye'deki en popüler araba yarışları ve etkinliklerini yazımızda bulabilirsiniz.

Pist Yarışları

Dünya genelinde popüler olan pist yarışları touring olarak da adlandırılan özel olarak inşa edilmiş pistler üzerinde gerçekleştirilen yarışlardır. Özel olarak tasarlanmış spor arabaları ile gerçekleştirilen yarışlarda amaç belirli bir tur sayısını en kısa süre içerisinde tamamlamaktır. Formula 1 yarışları da bir de pist yarışıdır. Özel pist lastikleri ile tamamlanmış araçlar, yüksek hız ve profesyonel bir sürüş yeteneği ile adeta pist üzerinde kusursuzca akıyormuş gibi görünür.

02520005 lf19926

 

Türkiye'de her yıl TOSFED tarafından organize edilen ve dünya genelinde popüler olan markaların sponsor olduğu çok sayıda yarışma gerçekleşiyor. Yarışın türüne göre pist ve araç tasarımları farklılık gösterirken çok sayıda viraj içeren pistlere rastlamak mümkün oluyor. Dünyanın birçok yerinden gelen sporcuların yarıştığı yarışlar bulunduğu gibi yerli sürücüler arasında da özel turnuvalar düzenleniyor. Bu yıl Türkiye’de 2024 AVIS Türkiye Pist Şampiyonası federasyon takviminde yer alan önemli pist yarışlarından biri olarak karşımıza çıkıyor.

Karting Yarışları

Lunaparklarda veya özel eğlence merkezlerinde görmeye alışık olduğumuz karting veya bir diğer adıyla go-kart yine dünya çapında bilinen önemli araba yarışlarından biridir. Çocukluğundan beri eğlence alanlarındaki araçları kullanan şoförlerin ilerleyen yıllarda bu tutkularını bir profesyonelliğe taşıması birçok go-kart sporcusunun kariyerinin başlangıç hikayesi oluyor.

b2 6514

 

Tek kişilik olan karting araçları 3 farklı formata sahiptir. Sprint, Endurance ve Speedway olarak adlandırılan formatlarda sprint yarışları en çok bilinen yarış türüdür. Virajlı pistlerden oluşan ve 1.600 m uzunluğuna erişebilen yarış rotası genellikle 15 dakika içerisinde tamamlanıyor. Karting yarışları dünya genelinde şampiyonalar düzenlenen ve her yaş grubu tarafından sevilen araba yarışlarından biri oluyor.

Türkiye’deki güncel karting yarışlarını öğrenmek istiyorsanız TOSFED resmî sitesinden bu yıl düzenlenen karting yarışlarına ve sonuçlarına ulaşabilirsiniz.

Off-Road Yarışları

Çamur ve bataklıklar, dik rampalar, derinlemesine giden yokuşlar ve derin su geçişlerinden oluşan pistler ile Off-Road yarışları araba yarışları arasında dikkat çekenlerden bir diğeri oluyor. Öncesinde hazırlanmış bir piste rastlayamayacağınız bu yarışlarda doğanın engebeli şartlarında yarışlar düzenleniyor. Dünya genelinde ilgi gören Off-Road yarışları özel yapılan araçlarla ve 4×4 arazi arabaları ile gerçekleştiriliyor. Yine dünya genelindeki birçok markanın sponsor olduğu bu yarış türünde yarış lastikleri, 4x4 lastikler ve Off-Road lastikleri de önemli bir yere sahip oluyor. ‘’En iyi Off-Road lastikleri nasıl seçilir?’’ yazımızı okuyarak lastik seçiminizde destek alabilirsiniz.

20221110 jj 4101 01601 1

 

Türkiye'de Rize ve Artvin bölgesi Off-Road rotaları tarafından zengin olurken yarışlar genellikle Sakarya bölgesinde düzenleniyor. Farklı etaplardan oluşan şampiyonalar yurdun farklı bölgelerinde gerçekleştiriliyor. Bu sayede Off-Road sürücüleri her bir yarışmada farklı arazi şartlarıyla karşılaşıyor. Güncel yarışları ve yarışma sonuçlarını yine TOSFED sitesinde yer alan Off-Road şampiyonası başlıklarından bulabilirsiniz.

Drift Yarışları

Araç tekerlerinin birçok şeyden önemli olduğu yarış çeşitlerinden biri drift yarışlarıdır. Bu yarışlarda araçlar hiçbir şekilde düz ilerlemiyor. Neredeyse her bir anı virajlardan oluşan pistte arabalar tüm virajları adeta kayarak geçiyor. Kaydırma tekniği pistin kendisine ve şoförün tekniklerine göre değişkenlik gösterirken genellikle arka tekerleklerden ya da dört tekerleğin aynı anda kullanılmasıyla gerçekleştiriliyor. İzleme kameraları sayesinde drift açısı ve şekli hakemler tarafından puanlanıyor.

02520004 lf19597

 

Drift yarışlarının farklı bir kuralı bulunuyor. Şoförlerden biri önde bulunan rakibini düz ilerleyerek geçerse yarışı direkt olarak kaybediyor. Araçlar birbirlerini geçmek istiyorlarsa drift yaparak geçmeleri gerekiyor.

Türkiye'de de TOSFED önderliğinde drift yarışları senelik olarak düzenleniyor. Özellikle genç sürücüler tarafından yapılan bu yarışta adrenalin tek bir saniye bile azalmıyor.

Araba yarış türleri ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz ‘’ Araba Yarışları: Stil Sahibi Rekabet ‘’ içeriğimize de göz atmanızı tavsiye ederiz.

Desteklenmeyen bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı bu web sitesi tarafından desteklenmiyor. Bu nedenle bazı fonksiyonlar istendiği gibi çalışmayabilir. Ayrıca sayfa açılırken sorunlar görülebilir. Bu web sitesini en iyi şekilde kullanabilmek için aşağıdaki tarayıcılardan birini kullanın veya tarayıcınızı güncelleyin.