ana banner görseli 46

Eko-Turizmi Bu Çiftlik Yerleri ile Tanıyın

23 Şubat 2024 - 5 dakika

Çevremizi korumak, gelecek nesle sürdürülebilir kaynaklar bırakmak ve doğadaki canlıların yaşam döngüsünü etkilememek için doğayı ve kaynaklarımızı korumamız gerekiyor. Çevreci yaklaşımlar arasında farklı başlıklar gündeme gelirken eko- turizm, birçok çevreye duyarlı kişinin odak noktası oluyor.

comm vocation other farming larges cmyk

 

Sürdürülebilir turizm, etik turizm veya sorumlu turizm gibi isimlerle adlandırılan eko-turizm seyahat endüstrisinin çevre dostu yaklaşımlar ile sürmesini sağlıyor. Eko-turizm seyahatine çıkan bir kişi çevresel ve kültürel farkındalıklar yaratabiliyor, karbon ayak izini azaltabiliyor ve doğayı koruyabiliyor.

Çevre dostu yaklaşımlar sergileyen kişiler bunları kendi imkanlarıyla yapmaya çalışırken Türkiye’de eko-turizm faaliyetleri gösteren özel çiftlikler bulunuyor. Uzun vadeli sürdürülebilirlik planları ile çalışan bu tesislerde gönül rahatlığıyla tatil yapabilirsiniz.

Eko-Turizm Nedir?

picture6556

 

Eko-turizm kavramına yabancıysanız ama çevrenizi korumaya yönelik bir adım atmak istiyorsanız öncelikle sizlere bu kavramı tanıtmak isteriz. 1983 yılında Hector Ceballos- Lascurain tarafından tanımlanan eko-turizm kelimesi günümüzde doğal alanları, çevreyi koruma ve yerel halkın refahını artırma amacıyla yapılan seyahat olarak tanımlanıyor. Eko-turizm kapsamında yapacağınız bir tatilde turizmin negatif etkilerini en aza indirmek, doğayı korumak, çevresel ve kültürel farkındalık yaratmak, düşük karbon ayak izi açığa çıkarmak yer alıyor. Eko-turizm gerçekleştirilen bir tesise giderek bu sürece destek olabiliyor, doğayı ve çevreyi koruyarak tatil yapabiliyorsunuz.

Türkiye’deki Eko-Turizm Çiftlikleri

comm harvesting 2 1

 

Dünyanın birçok noktasında eko-turizm standartlarına uygun hizmet veren ve misafirlerini bu alanda çalışmaya teşvik eden sürdürebilir tesisler mevcuttur. Çevreye duyarlılığın artması ile son yıllarda Türkiye’de de bu tarz hizmet veren tesislerin sayısı da atmaya başlamıştır. Çıkacağınız tatilde doğal kaynakları ve kültürel mirası korumak, atık yönetimini öğrenmek ve sürdürülebilir yaşama yönelik inceliklere hâkim olmak istiyorsanız bu tür çiftliklerden yararlanabilirsiniz. Eko-turizm dahilinde hizmet sağlayan tesislerde kalarak standart turizm sektörünün olumsuz etkilerinin minimum düzeye indirilmesine destek olabilirsiniz.

Ataol Tatil Çiftliği

comm vocation cereal farming large cmyk

 

Ataol Tatil Çiftliği, Bozcaada Çanakkale bölgesinde bulunan yeşilin ve mavinin uyumunu yaşama şansı tanıyan özel bir adrestir. Eskiden ahır ya da bağ evi olarak kullanılan bu çiftlik taş binalardan oluşmakta olup günümüzde restore edilerek büyük bir eve dönüştürülmüştür. Çiftlik içerisinde ekolojik tarım uygulamalarına yer verilir. Doğa dostu yöntemler ile yemekler hazırlanır ve turizm faaliyetleri çevreci yaklaşımlar ile gerçekleştirilir. Çiftlikte servis edilen tüm yemekler çiftlik sahipleri tarafından yetiştirilen meyve ve sebzelerden yapılır.

Çiftlikte ördek, keçi, kaz, tavşan ve sülün gibi çeşitli çiftlik hayvanlarıyla karşılaşmanız mümkün olurken kendinizi adeta bir masalın içinde gibi hissedebilirsiniz.

Jade Çiftliği

comm soil preparation 6

 

İstanbul’dan çıkıp aracınızla küçük bir seyahat ettikten sonra kendinizi doğanın içine bırakmak istiyorsanız Sakarya Maksudiye bölgesinde bulunan Jade Çiftliği aradığınız adres olacak. 2001 yılından beri hizmet veren bu yer sebze ağırlıklı ekolojik tarımsal üretim ile organik tarım gerçekleştiren, bu üretimleri sertifika ile taçlandırılmış bir yerdir. 80 dönüm meyve ve 20 dönüm sebze bahçesi olacak şekilde büyük bir çiftlik olan Jade Çiftliği misafirlerine 12 kişilik konaklama alanı sunuyor. Mart ve ekim ayları arasında dileyen doğa severler gönüllü olarak çalışarak da burada konaklayabiliyor. Çiftlikten topladığınız sebzelerle hazırlayacağınız yemekler size unutulmaz bir deneyim yaşatıyor.

Belentepe Permakültür Çiftliği

53790475 l

 

Eko-turizm dahilinde geniş imkanlara sahip çiftliklerden biri Bursa’nın Uludağ bölgesinde bulunuyor. Belentepe Permakültür Çiftliğinde elektrik enerjisi ve tarım ürünleri çiftliğin kendisi tarafından üretiliyor. Sürdürülebilir yaşamın nasıl gerçekleştirilebileceğini baştan sona öğreten bu çiftlikte gelen misafirler uygulamalı eğitimler ile permakültür tarım ve sürdürülebilir yaşama dair güzel bilgiler alıyor. Ardından öğrenilen bilgiler çiftlik dahilinde uygulanarak pekiştirilebiliyor.

Kapor Organik Çiftlik Evi

grainfield large cmyk

 

Nevşehir Avanos bölgesinde bulunan Kapor Organik Çiftlik Evi, organik tarım sertifikalı hizmetler sunan bir yerdir. Kendi bahçesinde yetişen ürünleri misafirlerine servis eden bu yer hem doğayla iç içe bir tatil geçirmek hem de ekolojik dengeye uyumlu bir konaklama seçeneği bulmak isteyenler için ideal bir yer oluyor. Yılın belirli zamanlarında gerçekleşen bağ bozumu gibi festivaller sırasında bölge doğal güzelliklerle iç içe bir şenlik alanına dönüşüyor.

Pastoral Vadi Ekolojik Yaşam Çiftliği

00 crédit photo imagesinair productions 1

 

Yemyeşil doğasıyla bilinen Fethiye eko-turizmin aktif olarak sürdürüldüğü bölgelerden biridir. Yanıklar Köyünde bulunan Pastoral Vadi; keçi, tavuk, ördek, koyun ve at gibi çiftlik hayvanlarıyla birlikte bir tatil geçirmenizi sağlıyor. Ekolojik yöntemlerle sebze ve meyve yetiştiren bu yer misafirlerine kendi mahsullerinden yemekler hazırlıyor. Ekolojik Yaşam Çiftliği dahilinde misafirler taş, ahşap veya kerpiç evlerde konaklıyor. Pastoral Vadide yılın belirli zamanında inziva, yoga, meditasyon ve farkındalık kampları düzenlenerek kişilerin kendi iç dünyasına da bir yolculuğa çıkması sağlanıyor.

Sürdürülebilirliğin önemini bir kez daha anlayacağınız bu tesisler sayesinde doğanın dengesini korumak adına hem bilinç düzeyimizi arttırabiliyor hem de bu akımı çevremize yayabiliyoruz.

Çevre dostu bir seyahat sırasında sadece konakladığımız tesisler değil ne şekilde ulaşım sağladığımızda önemli bir başlık oluyor. Sürdürülebilir çalışmalara oldukça önem veren Michelin'in Sürdürülebilir Malzeme içeren lastikleri ile ilgili bilgi almak için ''Tamamen Sürdürülebilir Lastiğe Doğru Bir Adım Daha'' içeriğini inceleyebilirsiniz. Bu sayede çevre dostu bir ulaşım için gelinen son noktaya hâkim olabilirsiniz. 

Desteklenmeyen bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı bu web sitesi tarafından desteklenmiyor. Bu nedenle bazı fonksiyonlar istendiği gibi çalışmayabilir. Ayrıca sayfa açılırken sorunlar görülebilir. Bu web sitesini en iyi şekilde kullanabilmek için aşağıdaki tarayıcılardan birini kullanın veya tarayıcınızı güncelleyin.