ana banner görseli 45

Sürdürülebilir Lastik Kullanımı ve Çevre Dostu Yaklaşımlar

18 Şubat 2024 - 6 dakika

Bir otomobilin güvenilir bir sürüş deneyimi yaşatabilmesi için sağlam lastiklere ihtiyacı vardır. Lastikler kullanım miktarına göre zaman içerisinde ideal diş derinliğini kaybedebilirler veya hasar sonucu patlama ve yırtılma gelişmesi halinde değiştirme ihtiyacı yaratırlar.

Dünyada her yıl 30 milyona yakın lastik kullanım dışı kalırken çevreye duyarlı kişiler çevre dostu ulaşım imkanları için lastik geri dönüşümü başlığına dikkat çekiyor. Michelin uzun ömürlü lastikler ürettiği kadar lastik geri dönüşümüne de önem veren bir marka olarak bu konudaki farkındalığı arttırmak üzere çalışmaya devam ediyor. Sürdürülebilir lastik kullanımı kapsamında neler yapabileceğinizi ve sektörde plastik üretimindeki çevre dostu yaklaşımların neler olduğunu bu yazımızda öğrenebilirsiniz.

1gk04575

Lastiklerin Sürdürülebilir Kullanımı

Plastiklerin sürdürülebilir kullanımı denildiğinde kuşkusuz ki ilk sırada ikinci el lastik kullanımı akıllara geliyor. İkinci el lastikler daha uygun fiyatlı olmaları nedeniyle birçok araç sahibi tarafından tercih ediliyor. İkinci el lastikler çevresel açıdan avantaj sağlarken bu tür bir lastik seçmeden önce avantajları ve dezavantajlarını değerlendirilmesi öneriliyor. İkinci el lastik kullanımı uygun fiyatlı olması ile dikkat çekerken bazı sürücüler için acil durum yedeği olarak gündeme geliyor. Trafikte aktif olarak bulunan araçların birçoğunun bagaj bölümünde yedek lastiğe yer veriliyor. Yedek lastikler beklenmedik durumlarda aracınızı kullanabilme imkânı sağladığından birçok araçta yer verilmeye devam ediyor. Yedek lastiğinizi değiştirmeniz veya kullanmanız halinde yeni bir lastik eklemek istiyorsanız ikinci el lastik bu noktada avantajlı olabiliyor. Hala kullanılabilir özelliği olan ancak sınırlı alanlarda kullanılması önerilen lastiklerin yedek lastik olarak tercih edilmesi atık miktarının azalmasını destekleyerek çevre dostu bir yaklaşım oluyor.

pneu bus 58 de matériaux durables michelin

 

İkinci el lastik kullanımının bazı olumsuz yönleri de bulunuyor. Öncelikle ikinci el lastiğin güvenilirlik problemleri bulunabiliyor. Lastiğin daha öncesinden nasıl kullanıldığı bilinmediğinden ne kadar süre kullanılabileceği de yeni sahibi tarafından bilinemiyor. Bunun yanı sıra garanti süresinin geçmiş olması lastiğin başına bir şey gelmesi halinde teknik destek almanızın önüne geçebiliyor. Ancak sürdürülebilir ulaşım dahilinde bir adım atmak istiyorsanız yedek lastiğinizi ikinci el tercih ederek lastik atıklarını belirli bir ölçüde azaltabilirsiniz. Ana lastiğin değiştirilmesi ardından yedek lastiğinizi yeniden zor zamanlar için saklayabilirsiniz.

Lastiğin sürdürülebilir kullanımı konusunda bir diğer kritik nokta ise lastik bakımı olmaktadır. Düzenli lastik bakımı ile hem yol güvenliği sağlanır hem de lastik ömrü uzatılabilir. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi almak için ise size en yakın Michelin bayisini ziyaret etmeyi unutmayız.

Geri Dönüşüm

Araba lastikleri 200’den fazla malzemenin bir araya getirilmesi ile üretiliyor. Bu maddeler arasında doğal ve sentetik kauçuk başta olurken, silika, çelik ve tekstil takviyeleri gibi çok sayıda kimyasal madde yer alıyor. Michelin başta olmak üzere sektörde bulunan bazı firmalar atık lastikler için geri dönüşüm tesislerinde çalışmalar gerçekleştiriyor. Geri dönüşüm yoluyla imha edilen lastikler yeniden üretime dahil ediliyor. Bu sayede lastik üretiminde meydana gelen karbon ayak izi miktarı azalabilir ve çevre kirliliği belirli bir oranda azaltılabilir. Geri dönüşüm lastik sayesinde daha öncesinde işleme alınan hammaddelerden tekrar yararlanabilir ve hammadde ihtiyacı bu sayede azalabilir.

2gk08485

 

Lastiklerini geri dönüşüme vermek isteyen sürücüler kendilerine en yakın geri dönüşüm istasyonlarına lastiklerini götürebilirler.

Lastik üretimi ve geri dönüşümü ile ilgili daha detaylı bilgi almak için ‘’Lastik Üretimi ve Geri Dönüşümü’’ hakkında hazırladığımız içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Uzun Ömürlü Lastik Üretimi

Michelin, uzun yıllar boyunca kullanım imkanını sağlayan lastik kullanım ömrü uzun ekolojik lastikler üreten bir firmadır. Örneğin; Michelin Energy Saver ve Michelin Energy Saver+ Lastik Modelleri. Lastiklerin dayanıklı olması ve kaliteli materyallerden yapılması kullanım ömrünü arttırarak atık lastik sayısını azaltabilir. Bir aracın yıllar içerisinde ihtiyaç duyduğu lastik sayısı bu şekilde azaltılarak lastik üretiminde enerji kazanımı sağlanabilir ve karbon ayak izi oranı yine azaltılabilir.

100712682 s 1

 

Lastik ihtiyacının azalması ile ihtiyaç duyulan hammadde oranı da azalır. Uzun ömürlü lastik üretimi bir lastikten maksimum verim alınmasını destekleyerek çevre dostu lastik üretilmesini sağlamaktır ve bu durum çevre dostu yaklaşımlar arasında yer alır. Düşük tüketimli lastikler üretmek sürdürülebilirlik açısından da önemli bir detaydır.

Sürdürülebilir Naylon ve Kauçuk Üretimi

Araba lastiğinin önemli materyalleri arasında kauçuk ve naylon yer alır. Araba lastiği geri dönüşüm sırasında naylon ve kauçuk materyallerine duyulan ihtiyaç azalabilir. Bu sayede lastik tesislerindeki karbondioksit emisyonunun sıfırlanması ve su kullanımının azaltılması sağlanabilir. Kauçuk ağaçlardan elde edilen bir madde olurken geri dönüştürülebilir kaynaklarla tekrar işleme alınması doğadaki yeşil alanında korunması için atılan önemli adımlardan biri olabilir.

8957460 l

 

Michelin 2030 yılına kadar ürettiği lastiklerde %40 oranında sürdürülebilir malzeme kullanımı sağlayacağını öne sürüyor. Bu oranın 2050 yılında %100’e ulaşmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Bu sayede araç lastikleri nedeniyle oluşan atıkların, karbondioksit salınımının ve su kullanımının minimum düzeye indirilmesi hedefleniyor.

Michelin’in Sürdürülebilirlik ile ilgili yaklaşımını daha yakında anlamak için ‘’Tamamen Sürdürülebilir’’ Lastiğe Doğru Adım Bir Daha‘’ başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Desteklenmeyen bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı bu web sitesi tarafından desteklenmiyor. Bu nedenle bazı fonksiyonlar istendiği gibi çalışmayabilir. Ayrıca sayfa açılırken sorunlar görülebilir. Bu web sitesini en iyi şekilde kullanabilmek için aşağıdaki tarayıcılardan birini kullanın veya tarayıcınızı güncelleyin.