ana banner görseli 47

Çevre Dostu Sürüş Pratikleri

26 Şubat 2024 - 5 dakika

Her gün milyonlarca kişi bir yerden bir yere gitmek adına toplu taşıma veya şahsi araçlarını kullanıyor. Fosil yakıtla çalışan bu tür araçların yanı sıra bazı kişiler ise bisiklet, scooter veya kaykay gibi kişinin kendi eforuna dayalı ulaşım araçlarını tercih ediyor. Dünya genelinde doğal kaynakların tüketimini ve ulaşım sırasında harcanan karbon ayak izini azaltmak için kişilerin bisiklet vb. veya toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlaması öneriliyor. Araba ve lastik sektörünün öncü firmaları ise çevre dostu sürüş pratikleri yönünde çeşitli araştırmalar yapıyor ve yeni buluşları piyasaya sürüyor.

61451156 xxl

 

 

Son dönemlerin en ses getiren teknolojilerinden biri olan elektrikli arabalar, sürdürülebilir ulaşım için büyük bir öneme sahiptir. Elektrik enerjisi ile çalışan bu arabalar sayesinde petrol gibi doğal kaynaklara ihtiyaç duyulmamaktadır. Bu durum doğal kaynakların sürdürülebilirliğini desteklerken günümüz ekonomisinde arabaların daha ekonomik bir şekilde kullanılmasını da sağlar.

Araç; elektrikle, benzinle veya motorin ile çalışan bir araba olsa da yakıt tasarrufu sağlamak ve ekolojik dengeyi desteklemek için farklı başlıklara da dikkat edilmesi gerekiyor. Arabanın emisyon yapısı, lastik sağlığı gibi başlıklar çevre dostu sürüş pratiklerinin alt kolları oluyor. Minimum karbon ayak izi üreterek, çevre dostu ulaşım sağlayabilmeniz için dikkat edebileceğiniz başlıkları bu yazımızda sizler için yazdık.

Aracınızda Nasıl Enerji Tasarrufu Yaratabilirsiniz?

Aracın periyodik bakımlarını yaptırarak ve sürüş tekniğinize dikkat ederek yakıt tasarrufu yapabileceğinizi söylesek ne düşünürdünüz? Periyodik bakımlar, yılda bir veya her 15.000 kilometrede bir gerçekleştirilen bakımlardır. Arabaların yetkili servisleri tarafından gerçekleştirilen bu bakım sırasında aracın motor sağlığı ve diğer aksanlarının sağlamlığı kontrol edilir. Son olarak lastik bakımı da yapılır. Periyodik bakım sırasında bir hasar tespit edilmesi halinde mutlaka bu hasarın tamir edilmesi gerekir. Bu sayede hem güvenli sürüş deneyimi sağlanabilir hem de aracın maksimum verimlilikle kullanılması desteklenebilir.

kış tatili 2

 

Enerji tasarrufu için lastik bakımı oldukça önemlidir. Lastik hava basıncının ideal seviyelerde olması yakıt tasarrufunu destekler ve güvenli sürüş için gereklidir.

Araç Kullanım Şeklinizde Dikkat Etmeniz Gereken Davranışlar Nelerdir?

Benzin veya motorin kullanımını minimum düzeye indirilmesi araç kullanım şeklinin de bir rolü oluyor. Hız sınırını aşmadan araç kullanmak ilk adım olurken diğer yapılabilecekleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;

  • Ani fren ve gaz yapmaktan kaçınmak
  • Rölantide motoru ısıtmamak
  • Klima kullanımını minimum düzeye indirmek
  • Aracı doğru viteste çalıştırmak
  • Kullanım sırasında aracı doğru viteste sürmek
  • Ara ceketsiz durumdayken motoru kapatmak
  • Aracı uygun devirde kullanmak
pictureada

 

Kışın yakıt tasarrufu sağlayabilmek için dikkat edilmesi gereken başlık sayısı artabilir. Kışın aracı kullanmadan önce motoru ısıtmak gerektiğinden bu sırada daha fazla yakıt harcanabilir. Yakılan yakıt miktarını azaltmak ve motor sağlığını korumak için aracın kış koşullarına hazır olması gerekir. Bu noktada yapacağınız ilk değişiklik kış lastiklerini geçiş yapmak ve kış şartları için uygun motor yağı kullanmaktır. Bu süre içerisinde daha kaliteli içeriğe sahip yakıtlar tercih edilebilir. Böylece kışın da yakıt tasarrufu yapılabilir.

Seçeceğiniz Araç ve Lastikler Çevre Dostu Özelliklere Sahip Mi?

“Çevre dostu ulaşım araçları hangileridir?” denildiğinde akıllara ilk bisiklet ve scooter gelse de günümüzde otomobil ve lastik firmalarının ürettiği son teknoloji araçlar ve lastikler çevre dostu özellikler ile üretiliyor.

dağ manzaralı yol

 

Standart binek arabaların ortak özelliği karbon emisyonudur. Karbon emisyonu araçlarda kullanılan yakıtın yakılması sonucu gelişen karbonun atmosfere salınması anlamını taşır. Sera gazı emisyonu olarak da adlandırılan bu durum iklim değişikliği, hava kirliliği ve bununla beraber gelen sağlık problemleri ile yakından ilişkilidir. Araba CO2 emisyonları dünya genelinde olumsuz bir etki oluştururken son teknolojiyle üretilen elektrikli araçlar “sıfır emisyon” başlığı ile tanıtılıyor. Elektrik enerjisi ile çalışan bu araçlar karbon üretmediğinden karbon emisyonunu da tetiklemiyor. Yeni bir araç bakıyorsanız ve çevre dostu bir yaklaşım izlemek istiyorsanız elektrikli araçları tercih edebilirsiniz.

92158592 m

 

Doğru araç tercihiyle beraber kullanılan lastiklerin içeriği ve özellikleri de önemlidir. Bu noktada Michelin ekolojik lastikler üretiminde üstün bir çalışma sergiliyor. Sürdürülebilir kaynaklara öncelik veren firma, uzun ömürlü sürüş deneyimi sunabilecek lastikler üretiyor. Bu sayede yıllık atık lastik oranının azalması ve lastik üretiminde kullanılan kaynaklara duyulan ihtiyacın da beraberinde azalması hedefleniyor.

Sadece elektrikli değil tüm binek araçlar için ekolojik lastiklerin kullanılması ve lastiğin ideal hava basıncında olması yakıt tasarrufu için de önemli oluyor. Mevsim şartlarına ve arabanın ölçülerine uygun lastiklerin tercih edilmesi %20 oranında yakıt tasarrufu sağlıyor. Doğru lastiklerle yuvarlanma direncinin azalması ve yol tutuşun artması daha az yakıt tüketimini destekleyerek CO2 emisyonunu azaltabiliyor.

Desteklenmeyen bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı bu web sitesi tarafından desteklenmiyor. Bu nedenle bazı fonksiyonlar istendiği gibi çalışmayabilir. Ayrıca sayfa açılırken sorunlar görülebilir. Bu web sitesini en iyi şekilde kullanabilmek için aşağıdaki tarayıcılardan birini kullanın veya tarayıcınızı güncelleyin.