ana banner go rseli 20230714 092516

Sıcak Havalarda Yola Çıkacaklara Tavsiyeler

20 Eylül 2022 - 5 dakika

Yaz tatillerinde özellikle keşif planları olanlar için arabayla yolculuk vazgeçilmezdir. Aileniz ya da arkadaşlarınızla uzun yol tatillerinde de otomobil, birçok kişi tarafında ilk tercih edilen seyahat yöntemidir. Yazın arabada sevdiklerinizle yaptığınız uzun bir yolculuk keyif dolu anlarla dolu olsa da sıcak havalarda aracınızın yıpranması, yolda ani onarımlara yol açabilir ya da yolculuğunuzun güvenliğini sarsabilir. Ayrıca sıcakta araba kullanmak, arabanın içindekiler için de kimi zaman zorlayıcı olabilir.

Bu yüzden de uzun yola çıkmadan aracınızda bazı hazırlıklar ve kontroller yapmak hem aracınızın hem de sizin güvenliğiniz için önemlidir.  Uzun süren ve pahalı tamirlere neden olmamak için aracınızın özellikle güç aktarma organlarının zarar görmemesi gerekir. Tabii ki lastikleriniz de yolculuk kalitenizi etkileyenler arasında ilk sırada yer alır. Sıcak havalarda da yolun keyfini artırmada 4 mevsim lastik ve yaz lastiği seçeneklerini mutlaka incelemelisiniz.

Sıcak havalarda güvenli ve rahat bir yolculuk için uzun yola çıkmadan önce yapılması gerekenler konusunda sizin için hazırladığımız listeyi incelemenizi öneririz.

mg 1922 20230714 092516

Araç Kontrolü:

Sıcak havalarda yola çıkmadan önce ilk kontrol etmeniz gereken tabii ki lastiklerinizdir. Lastiklerinizde oluşabilecek gereksiz aşınma ve yıpranmayı önlemek için lastiklerinizin hava basıncını daha sık kontrol etmelisiniz.

  • Lastik hava basınç kontrolü güvenli bir sürüş için en önemli etkenlerden biridir. Mevsime ve aracınıza en uygun yaz lastiği ile sıcaklarda güvenli ve konforlu bir yolculuk yapabilirsiniz.
  • Lastik basınçlarınızı düzenli olarak kontrol ederek uygun seviyede tutmalısınız. Yüksek sıcaklıklarda lastikler daha hızlı şişebilir, kontrol ederek gerektiğinde havalarını indirin.
  • Aracın soğutma suyunun seviyesi de öncelikli kontrol etmeniz gereken bölümlerdendir. Eğer soğutma suyu gerekli seviyenin altındaysa mutlaka üzerini doldurun.
  • Sıcak havalarda motor hararet yapabilir. Motor hararet lambası yükselişe geçtiğinde aracınızı durdurmalısınız. Kaputu açarak motorun soğumasını beklemeniz önemlidir ancak araç çok ısındığında radyatör kapağını açmak araca zarar verebilir. Bu yüzden de aracınız fazla ısınmadan durmaya dikkat edin.
  • Motor yağını ve diğer sıvıları düzenli olarak kontrol etmeli ve gerekirse doldurmalısınız. Yüksek sıcaklıkta çalışan bir motor daha fazla yağa ihtiyaç duyabilir.
  • Uzun yolculuklarda araçta mutlaka yedek su ve yağ bulundurmalısınız. Acil durumlarda bu malzemeler hayat kurtarıcı olabilir.
  • Kış koşullarının aracınızın frenlerine zarar verme ihtimali olabilir. Bu yüzden fren kontrollerinizi mutlaka yaptırın. Bu kontrol ve gerekirse yapılacak olan onarım, aracınızın performansına fayda sağlar ve araçtaki herkes için güvenlik koşullarını iyileştirir.

 

Araç Klimasını Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Klimayı doğru bir şekilde kullanarak yakıt tüketiminizi azaltabilirsiniz. Klimayı serinlemek için hemen en yüksek seviyeye getirmek yerine, ilk olarak orta düzeye getirin eğer gerekiyorsa yükseltin.
  • Temiz filtreler daha iyi bir hava akışı sağlayarak klimanın verimliliğini artırmayı destekler. Klima filtrelerini düzenli olarak temizleyin veya değiştirin.
  • Aracınızı park ederken güneşin tam altında kalmayacağı, gölge bir yer seçmeye çalışın veya güneşlik kullanın.
  • Klimadan gelen havanın sürekli yüze ve göğse gelmesinden kaçının.

Klimanızı yolculuğa başlamadan 5-10 dakika önce ayarlayın. Böylece yola devam etmek için aracın soğumasını beklemek zorunda kalmazsınız.

2022 01 dcem mi b2c ll kv 4w cmjn 1

 

Yanınıza Almanız Gerekenler:

  • Yanınızda bol miktarda su ve atıştırmalıklar bulundurun. Uzun yolculuklar sırasında susuz kalmamak ve enerji seviyenizi korumak önemlidir.
  • Sürüş esnasında güneşin zararlı etkilerinden korunmanıza yardımcı olacak güneş kremi, şapka ve güneş gözlüğü gibi güneş koruma ekipmanlarınızı unutmayın ve yakınınızda tutun.
  • Yedek kıyafetler ve terlik gibi rahat ayakkabılar da önemlidir. Sıcak havalarda terleyebilir ve sıcaktan aşırı rahatsız olabilirsiniz. Mümkün bir molada sizi serinletecek yedek kıyafetlerinizi giyin.
  • Yanınızdaki soğuk kalması gereken sıvı içecekleri ve yiyecekleri ısınarak zarar görmemeleri için soğutucu çantalara koyun.
  • Evcil hayvanlarınız varsa onlar için de rahat bir yolculuk deneyimi sunmalısınız. Mama ve su ihtiyaçlarının yanında yolda yaşayabilecekleri tedirginlikler için alışık oldukları ortama yakın bir yerleşim düzeneği kurmaya dikkat edin.
  • Aracınızda bir acil yardım kiti de bulundurmayı unutmayın. Bir ani arıza durumunda el feneri, battaniye, su ve yedek lastik seti size ihtiyaç anında yardımcı olur.

Sıcak havalarda da en önemlisi her zaman sürüş güvenliğinize öncelik vermenizdir. Gerektiğinde mutlaka mola verin ve hem kendi sağlık durumunuzu hem aracınızın sağlık durumunu kontrol edin.

Uzun yola çıkmadan önce yapmanız gerekenler listenizi tam olarak yerine getirdiğinizde, eminiz ki çok keyifli sürüş deneyimleriniz ve keşif dolu yolculuklarınız olacak. İlk kilometreden son kilometreye kadar süren uzun ömürlü güvenlik için MICHELIN yaz lastiği seçeneklerini keşfedin.

Desteklenmeyen bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı bu web sitesi tarafından desteklenmiyor. Bu nedenle bazı fonksiyonlar istendiği gibi çalışmayabilir. Ayrıca sayfa açılırken sorunlar görülebilir. Bu web sitesini en iyi şekilde kullanabilmek için aşağıdaki tarayıcılardan birini kullanın veya tarayıcınızı güncelleyin.