ana banner go rseli

Yağmurlu Havada Sürüş

19 Mayıs 2023 - 5 dakika

Hava koşulları, araba sürüşünüzü doğrudan etkiler. Yağmur ve kar gibi durumlarda yolların kayganlaşması nedeniyle araba kullanırken dikkat edilmesi gerekir. Peki, yağmurda ve karda sürüş nasıl olmalı? Detaylar yazımızın devamında.

Takip Mesafesini Artırın

Sürüş eğitimi içerisinde en çok dikkat edilen konulardan biri olan takip mesafesi, olumsuz hava koşullarında büyük önem taşır. Bu nedenle yağmurlu havalarda, önünüzdeki araç ile aranızdaki mesafeyi iki katına çıkarmalısınız.

00299924

Hızınızı Düşürün

Yağmurlu havalar, görüşü ciddi anlamda etkiler. Olumsuz bir durumla karşı karşıya gelmemek için hızınızı düşürmeniz gerekir.

Lastiklerin Kayması Konusunda Tedbirli Olun

Yağmurlu havalarda yollarda çok fazla su birikintisi olabilir. Böylesi durumlarda sürücü, araç üzerindeki hakimiyetini kaybedebilir. Bu nedenle sonbahar ve kış mevsiminde kış lastikleri olmadan yola çıkmamanız gerekir. Michelin kış lastikleri ile ileri sürüş tekniklerini her hava koşulunda uygulayabilirsiniz.

Suda kayma olayı, genellikle su birikintisi ya da su havuzundan geçerken oluşur. Bu nedenle sürücünün araç üzerindeki hakimiyetini kaybetmesinin sonucunda, lastik yol ile irtibatını kaybediyor ve suyu tasfiye edemiyor. Hızı azaltmak, frene asla basmamak ve direksiyonu sağlam bir biçimde tutmak, suda kayma etkisini yenmenin yolları arasında yer alır. Ayrıca kış lastikleri su birikintisi ve buzlanma gibi durumlarda daha sağlıklı bir yol tutuşu da sağlar.

michelin agb ww product crossclimate2 us en us socialnetworks e retail product in context rain 16 slash 9

 

Aracı Sakin Kullanın

Her zaman sakin ve güvenli bir biçimde araç kullanmak önemlidir. Karlı ve yağmurlu havalarda bu duruma ayrı dikkat etmek gerekir. Keskin hız ve sürüş değişikliklerinden kaçınmak, olumsuz hava şartlarında önem taşır. Özellikle virajlı yollarda sürüş yaparken hakimiyetinize dikkat etmelisiniz.

Frenlerden Kaçının

Yağmurlu havalarda yollar daha kaygan olur. Bu nedenle de fren mesafesi düşünülenden daha uzun olabilir. Ani hareketlerden kaçınmalı, fren yapmanız gereken durumlarda sürüş hızınızı kademeli olarak düşürmelisiniz.

Yoldaki Çizgi ve İşaretlerin Üzerinden Gitmeyin

Yağmurun yarattığı nemle birlikte karayollarının sınırlarını belirlemek ya da yaya geçitlerini işaretlemek için kullanılan beyaz ve sarı renkteki şeritlerin üzerinde aracınız, yola tutunma gücünü kaybedebilir. Bu sebeple bu çizgilerin üzerinde gitmemeye özen göstermelisiniz.

Kısa Farları Etkin Duruma Getirin

Yağmurda sürüş yapmak kolay değildir, özellikle de görüş açısı oldukça kötüdür. Bu nedenle hem rahat görüş açısına sahip olmak hem de diğer araçlar tarafından kolay görünmek için kısa farlarınızı etkin hale getirmeniz gerekir.

00299855

 

Camlarınızı Temiz Tutmaya Özen Gösterin

Yağmurlu havalarda arabanın camları buğulanabilir. Bu durum görüş mesafesini olumsuz bir biçimde etkiler. Buğulanmayı önlemek amacıyla silecekler uygun bir hız ile çalıştırılmalı, havalandırma sistemleri devreye sokulmalıdır. Dilerseniz yağmur suyunun hızlı bir şekilde kaymasına yardımcı olarak buğulanmayı engelleyen spreylerden kullanabilirsiniz.

00299895

 

Lastikleri, Amortisörleri ve Frenleri İyi Koruyun

Bu üç unsur, yağmurlu hava şartlarında sürüşte daha çok emin ve güvenli bir kullanım olanağı sunar. Bu sebeple aracınızın muayenesi ve bakımı için düzenli bakım yaptırmanız gerekir. Muayene ve bakım, aracınızda olan ya da olabilecek çeşitli sorunları önceden keşfetmenize yardımcı olur ve bu sayede gerekli önlemleri almanızı sağlar.

Suyun İçerisinden Geçmeniz Gerekiyorsa Yapmanız Gerekenler

Su baskını yaşanmış sokaklarda durmamanız gerekir. Eğer suyun içerisinden geçmeniz gerekiyorsa aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  • Su seviyesini izleyin ve sudan geçen diğer araçları gözlemleyin. Bu size suyun derinliği hakkında fikir verecektir.
  • Tercihen aracı birinci vitese alarak alanı yavaş ve sabit bir biçimde geçin.
  • Devri sabit ve yüksek tutun. Bu olay, suyun egzoza girmesini önler.
  • Eğer egzoz içerisine su girdiğinden şüpheleniyorsanız aracı çalıştırmayın.
  • Hareket ederken pedala hafifçe vurun. Bu sayede freni kurutabilirsiniz.

Eğer bu makalemiz ilginizi çektiyse “Uzun Yolculuğa Çıkmadan Nelere Dikkat Edilmeli?” isimli makalemize de göz atabilirsiniz.

Desteklenmeyen bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı bu web sitesi tarafından desteklenmiyor. Bu nedenle bazı fonksiyonlar istendiği gibi çalışmayabilir. Ayrıca sayfa açılırken sorunlar görülebilir. Bu web sitesini en iyi şekilde kullanabilmek için aşağıdaki tarayıcılardan birini kullanın veya tarayıcınızı güncelleyin.