ana banner görseli 68

Dünyaca Ünlü Yarış Pilotlarının Antrenman Rutinleri ve Yaşam Tarzları

1 Nisan 2024 - 5 dakika

Bir yarış pilotu olmak için azimli olmak ve çok çalışmak gerekir. Adrenalin tutkunu olmak ise bu işin olmazsa olmazı olabilir. Dünya genelinde büyük bir ilgi gören araba yarışlarının efsane isimleri verdikleri röportajlarda hayatlarını nasıl şekillendirdiklerini anlatıyor. Geçmişten günümüze birçok ünlü isim disiplinli yaşam tarzlarını ve antrenman rutinlerini hayranlarıyla paylaşıyor. Bu yazımızda ünlü pilotların verdikleri röportajlarda anlattıkları antrenman rutinlerini ve yaşam tarzlarını araştırarak bir araya getirdik. Yazının hem siz araba tutkunlarının merak ettiklerini cevaplamasını hem de geleceğin yarış pilotlarına rehberlik etmesini umarız.

02520005 lf29220

Juan Manuel Fangio

Juan Manuel Fangio, F1 tarihinin en önemli sürücülerinden biridir. 1950 yıllarında 5 kez dünya şampiyonluğu kazanan Fangio ilk şampiyonluğunu 40 yaşında kazandı. Genç rakipleriyle yarışabilmek için sağlıklı bir vücudu olması gerektiğini bilen F1 pilotu, katı sağlıklı yaşam kurallarını benimseyerek bedeninin hep zinde kalmasını sağladı. Her gece 12 saat kadar uyuyan, sağlıklı ürünlerle beslenen, çok nadir alkol alan ve düzenli olarak fiziksel aktivite yapan biridir. Fangio tarafından benimsenen kurallar günümüzdeki birçok sürücünün de katı sağlıklı yaşamın önemini anlamasını sağlıyor. Son şampiyonluğunu 46 yaşında kazanan Fangio şampiyonluğu ardından emekli olup 84 yaşında hayata gözlerini yummuştur. Onun azmi ve bedenine iyi bakması ise günümüzdeki F1 yarışçılarına ilham olmaya devam ediyor.

pexels adriaan greyling 18738005 1

Ayrton Senna

Üç kez dünya şampiyonu olan Ayrton Senna, düzenli olarak pist antrenmanları yapan bunun yanı sıra fiziksel antrenmanlara da önem veren bir isimdir. F1 sürücülerinin eğitimine profesyonel bir yaklaşım getirilmesine neden olan Senna F1 dünyası için önemli isimlerden bir diğeridir. Kişisel antrenörü ile çalışan sena 2 saatlik bir yarış boyunca aynı performansı gösterebilmesi için hem beslenme hem de fiziksel aktivitesine dikkat etmiştir. Doktorlar ve antrenörü tarafından takip edilen bu süreç içerisinde senna her gün 9 mil koşmaya özen göstermiştir. Bu sayede yarış boyunca maksimum performans sergilemeyi başarmıştır.

ana banner görseli 68

Maksimum performans sergilemede yarış arabası lastikleri de tekniksel anlamda öneme sahiptir. Maksimum seviyede bir sürüş deneyimi için yarış arabası lastikleri de yüksek performans sağlayan özelliklerden oluşmalıdır.

Michael Schumacher

Michael Schumacher, dayanıklılık ve temel güç antrenmanları ile bedenini her zaman zinde tutan F1 sporcularından biridir. Fitness konusundaki bu azimli tutumu birçok sporcuya da öncü olmuştur. Yaşamının gençlik yıllarından beri önemli başarılara imza atan Schumacher 40 yaşındayken bile sahalara geri dönebilmek için üstün bir antrenman disiplini benimsemiştir. Schumacher her gün 6 saat Fitness yaparak ve beslenmesine de son derece dikkat ederek sağlıklı bedenini korumak için elinden geleni yapmıştır. Yaşam rutinlerinden biri olan doktor taramaları da Schumacher için oldukça önemliydi. Kan testleri, MRT ve CT taramalarına giren Schumacher başta kalp ve damar sağlığı olmak üzere genel sağlığını da kontrol altında tutuyordu. Geri dönüşü ünlü pilota ciddi başarılar getirmese de Schumacher yarış pilotu tarihinde 7 dünya şampiyonu ve 91 yarış kazanması ile tüm zamanların rekorunu kıran bir isimdir.

pexels alex wolf mx 14401740

F1 spor arabaları ve sürücüleri bir uyum içindedir. Sürücü performansını maksimum şekilde gösterebilmesi için yarış lastikleri başta olmak üzere tüm ekipmanlar özenle seçilmelidir. Spor araba lastikleri yüksek tutuş performansları ile ani manevralar yapabilmeye olanak tanır. Böylece Schumacher gibi yetenekli pilotların başarısının teknik aksaklıklar nedeniyle herhangi bir olumsuzlukla karşılaşma riski minimuma düşürülür.

Daniel Ricciardo

İtalya Grand Prix galibi olan Daniel Ricciardo’da yarış pilotları arasında önde gelen bir diğer isimdir. Sabah saat sekizde güne başlayan ve gün içinde yapacaklarını planlayarak harekete geçen pilot küçük hedefler belirleyerek günlük rutinlerini gerçekleştiriyor. Uyanması ardından esneme rutini yapan Ricciardo esnekliğe önem veriyor. Antrenman rutini için sezon dışı dönemlerde ekstra çaba sarf eden Ricciardo yarış sezonunda çok fazla seyahat ettiğinden sezonda daha kısıtlı antrenmanlar yaptığını söylüyor. Güç antrenmanlarına önem veren Ricciardo araba yarışı sırasında dönüş ve frenleme sırasında maruz kalınan g kuvveti nedeniyle sürücülerin güçlü olması gerektiğini vurguluyor. Protein ve karbonhidrat alımına özen gösteren ünlü pilot sağlıklı yağlardan zengin bir beslenme planı uyguluyor.

pexels quentin tricoire 2712852

Dünyaca ünlü yarış pilotları kendi bedenlerine iyi bakıyor ve her gün kendilerini bir sonraki yarışa hazırlıyorlar. Yarışlar sırasında kullanılan araçlar ise benzer bir şekilde her gün daha yüksek performans sergileyebilmeleri için geliştiriyorlar. Her bir araba parçası üzerinde özenle çalışılırken özellikle pist lastikleri geliştirilmeye devam ediyor. Spor lastikler aracın savrulmasını önlemek ve sürtünme kuvvetini azaltarak hız kaybı yaşanmaması adına önemli mühendislik bilgileri ile üretiliyorlar.

Desteklenmeyen bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı bu web sitesi tarafından desteklenmiyor. Bu nedenle bazı fonksiyonlar istendiği gibi çalışmayabilir. Ayrıca sayfa açılırken sorunlar görülebilir. Bu web sitesini en iyi şekilde kullanabilmek için aşağıdaki tarayıcılardan birini kullanın veya tarayıcınızı güncelleyin.