ana banner görseli 4

Araba Lastikleri Geri Dönüştürülebilir mi?

18 Mart 2022 - 6 dakika

Değiştirdiğiniz ve artık kullanılmayan araba lastiklerinize ne olduğunu hiç düşündünüz mü? Dünya nüfusundaki artış, sanayi ve yaşam standartlarının değişmesi nedeniyle katı atık miktarı gün geçtikçe artmakta. Farklı nedenlerle oluşan katı atıkların, denetimli bir biçimde değerlendirilmemesi ise birtakım sorunlara neden olur. Bu sorunlar arasında insan sağlığına ve çevreye zarar verecek bulaşıcı hastalıklar, su, toprak ve hava kirliliği gibi durumlar yer alır. Ayrıca bu atıkların enerjilerinden yararlanılamaması da ülke ekonomisi açısından kayıp olarak değerlendirilir. Atık lastikler depolama sahası içerisinde bertaraf edildiği zaman zehirli gazlar oluşturur. Bu durum için geri dönüşümü zorunlu kılar. Gelin araba lastikleri geri dönüşümü konusuna birlikte göz atalım.

00301210

Araba Lastikleri Nasıl Geri Dönüştürülür?

Kauçuk endüstrisine bakıldığında toplam kauçuk tüketiminin yarısından fazlası araç lastiği sektöründen kaynaklanır. Bu nedenle de en çok geri dönüşüm sağlanan kauçuk ürünü araç lastiği olarak bilinir. Araba lastiklerinin geri dönüşümü, lastiklerin karmaşık yapısı nedeniyle biraz zordur.

Günümüzde kullanım ömrü sona ermiş olan lastiklerin yaklaşık %88’i toplanarak geri kazandırılır. Lastik geri dönüşümü aşamasından önce de lastiğin çevre üzerindeki etkisini azaltmak amacıyla Michelin ürün ömrünün her aşamasında harekete geçer. Araba lastikleri geri dönüşüm yöntemleri ise şu şekilde gerçekleştirilir:

  • Araba lastiklerinin geri dönüşümü, eski veya aşınmış lastiklerin değiştirilmesi için aracınızı bayilere getirmeniz ile başlar.
  • Araba lastiği geri dönüşüm için lastiklerinizi geri dönüşüm tesisine ya da evsel atık geri dönüşüm merkezlerine götürebilirsiniz. Yalnız bu noktada bilmeniz gereken şey; bırakabileceğiniz belirli bir lastik sınırı olabileceği.
2gk06122

 

Michelin grubu; ortaklarıyla iş birliği yaparak aşınmış lastik ya da atıkları rejenere ham maddeye dönüştürmek için yatırım yapıyor ve bu sayede yenilikçi ve çığır açan teknolojiler geliştiriyor. Michelin, araba lastikleri geri dönüşüm fikirleri olarak aşağıdaki teknolojileri uyguluyor:

  • Karbon karası, gaz, yağ gibi maddeleri geri kazanmak amacıyla enviro adı verilen piroliz teknolojisi kullanıyor. Michelin ve Enviro birlikte geliştirdikleri piroliz teknolojisi sayesinde, ömrünü tamamlamış lastiklerin geri dönüştürülmesini sağlayarak doğaya katkıda bulunuyor.
  • Ömrünü tamamlamış kauçuk ürünlerinin mikronize kauçuk ürünlerine geri dönüşmesini sağlayan Lehigh teknolojilerini uyguluyor.
  • Ayrıca Michelin; ömrünü tamamlamış lastik ham maddesinden, ikincil ham maddelere kadar tam bir tedarik zincirini geliştirmeyi amaçlıyor. Bunun için BlackCycle gibi araştırma programlarını koordine ederek katkıda bulunuyor.    

(endüstriyel ortak, 5 araştırma ve teknoloji kuruluşu (RTOs) ve 5 ülkeyi kapsayan bir inovasyon grubuyla).

gr002418

 

18 Mart Dünya Geri Dönüşüm Günü

Küresel Geri Dönüşüm Vakfı; dünyada yedinci kaynak olarak kabul edilen ve her gün çöpe giden çeşitli atıklara dikkat çekmek amacıyla 18 Mart tarihini Dünya Geri Dönüşüm Günü olarak ilan etti ve o günden beri 18 Mart Dünya Geri Dönüşüm Günü olarak kutlanıyor.

Hava, su, petrol, kömür, doğalgaz ve minerallerin ardından yedinci doğal kaynak olarak kabul gören geri dönüştürülebilirler; yaşamda faydalı olan kullanımını tamamladıktan sonra atık olan ahşap, cam, akü, elektrik elektronik eşyalar, kağıt, otomobil, plastik, metal, yağlar gibi ham maddelerdir. Bu atıklar çöp değildir. Bu nedenle atıkları atmamak, ayrı olarak toplamak önem taşır. Araba lastiği atıklarının geri dönüşümü de içine alarak, geri dönüşüme dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak için 2019 yılından beri Küresel Geri Dönüşüm Vakfı öncülüğünde Dünya Geri Dönüşüm Günü kutlanmaya devam ediyor.

gr002246

 

Araba Lastiklerinizin Geri Dönüşümü İçin Siz Ne Yapabilirsiniz?

Araba lastiklerinin geri dönüştürülmesi sayesinde doğaya katkıda bulunmak istiyorsanız, yakınınızdaki araba lastiklerinden geri dönüşüm yapan merkezleri öğrenebilirsiniz. Bunun için belediye ile iletişime geçebilirsiniz.

Araba lastiklerinin geri kazanımı için Michelin olarak çabalıyoruz. Siz de yaptığımız çalışmalardan ve ürünlerimizden haberdar olmak için Michelin Türkiye Instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

demos 20220830 cb 43
demos 20220830 cb 47
Desteklenmeyen bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı bu web sitesi tarafından desteklenmiyor. Bu nedenle bazı fonksiyonlar istendiği gibi çalışmayabilir. Ayrıca sayfa açılırken sorunlar görülebilir. Bu web sitesini en iyi şekilde kullanabilmek için aşağıdaki tarayıcılardan birini kullanın veya tarayıcınızı güncelleyin.