r1a2 header

Aracım için en iyi lastiği nasıl seçerim?

Otomobil, SUV ve Van lastikleri hakkında İpuçları & Tavsiyeler

Hangi lastiği takmalıyım? Aracım için en iyi lastiği nasıl seçerim? Kendinize bu soruları soruyorsanız, bu yazımız doğru seçimi yapmak için önemli kriterleri göz önünde bulundurmanıza yardımcı olacaktır.

Lastik ebadı, hangi lastiğin satın alınacağına karar vermede tek önemli faktör gibi görünebilir. Fakat, sizin de tahmin edeceğiniz üzere, sürüş tarzını ve iklim koşullarını da dikkate almak gerekir. Doğru seçimi yapmanıza yardımcı olmak için ayrıca, Avrupa lastik etiketleme sisteminden de bahsedecek ve sizlere bir karar alma aracı sunacağız.

Üreticinin belirtmiş olduğu ebatlara uyun

Bu, aracınıza lastik seçerken göz önünde bulunduracağınız ilk kriterdir.
Lastiğin standart ebadı olmadığından, aşağıda açıklayacağımız diğer kriterlere göre seçiminizi yapmadan önce öncelikle aracınızla uyumlu lastik ebatlarını tespit etmelisiniz.

Lastiğinizin ebadını öğrenmek için lastiğin yanağına bakın

Aracımın lastik ebatları nerede yazar?

Lastiklerinizin herhangi birinin yanağına bakın ve üzerindeki rakamları ve harfleri not alın.
Bu bilgiler aracınıza uygun lastikleri bulmanızda size yardımcı olacaktır.
İşte bir lastiğin tüm boyutlarına bir örnek: 255/55 R17 72H

Lastik ebatlarını sürücü veya yolcu kapısında da bulabilirsiniz:

Ayrıca, lastik boyutları aracınızın kullanıcı el kitabında (torpido gözünde olur) da listelenmiştir. Bu belgeler genellikle lastik ebadı ve özellikleriyle ilgili tüm bilgilerin yanı sıra uygun lastik basıncını içerir.

Lastik boyutu sürücü kapısının üzerindeki etikette yazılıdır

Bu harfler ve rakamlar ne anlama gelir?

Lastik Genişliği veya Kesit Genişliği(Örnek : 255)
Lastik genişliği, lastiğin dış yanağının en geniş noktasından iç yanağının en geniş noktasına kadar olan ve milimetre ile ölçülen kısımdır.

En-Boy Oranı(Örnek : 55)
En boy oranı, lastiğin yanağının yüksekliği ile lastiğin genişliği arasındaki ilişkidir. Oran ne kadar düşükse, lastik yanağı yüksekliği de o kadar küçük olur, bu da daha iyi viraj alma ancak daha sert bir sürüş anlamına gelir.

Yapısı(Örnek : R)
Bu, lastiğin iç yapısını gösterir. Bunlar çoğu lastikte olduğu gibi R (Radyal) veya D (Çapraz yapı) veya B (Kemerli) olabilir.

Lastiğin Çapı(Örnek : 17)
Sayı inç cinsinden olup lastiğin oturacağı tekerleğin çapını göstermektedir.

Yük Endeksi(Örnek : 72)
Bu, lastiğin azami güvenli şişirmede ne kadar ağırlık taşıma sertifikasına sahip olduğunu gösterir. Rakamlar, lastiğin taşıyabileceği yük kapasitesini belirten bir tabloya işaret eder.

Örneğin, 72 = 355 kg.

Rakamları yük endeksi tablosunda bulabilirsiniz:

Hız Endeksi tablosu : (Örnek : H)

Bu belirlenen koşullar altında lastiğin yük taşırken kullanılmasının onaylandığı güvenli olan azami hızı ifade eder. Hız endeksi A (en düşük) ile Y (en yüksek) arasında değişir, ancak bir istisna vardır: U ve V arasında H düşer.

Örneğin, H = 210 km/s.


Lastiğinize ilişkin maksimum hızı bulmak için hız endeksi tablosuna bakın. Yasal hız sınırının aşılması tavsiye edilmez ve de onaylanmaz.

hl marking

Yüksek yük kapasiteli lastikler (HL Lastikler) 

HL lastikler, Elektrikli ve Hibrit gibi ağır araçları desteklemek üzere tasarlanmıştır. Bunlar aynı lastik boyutunu daha yüksek yük taşıma kapasitesiyle kullanmayı sağlar. 
HL lastik nasıl anlaşılır? lastik boyutunun başına yerleştirilen HL öneki sayesinde.

OE lastik nedir?

“Orijinal Ekipman” anlamına gelen OE, lastiklerin aracınıza standart olarak takılması için otomobil üreticiniz tarafından onaylandığı anlamına gelir. Audi, BMW, Mercedes ve diğerleri gibi bazı otomobil üreticileri araçlarını kendi markaları için özel olarak tasarlanan lastiklerle donatır. Bu lastiklerin yanağında özel bir OE işareti bulunur. Bu tür durumlarda MICHELIN, aracınızdaki lastikleri özel OE işaretine sahip lastiklerle değiştirmenizi önerir.

Aracın markasına göre OE işareti tablosu:

Otomobil Üreticileri
Orijinal ekipman işareti
marked tyre

Kullanımıma ve kullanım koşullarına göre aracım için lastik seçimi

Boyutları öğrendikten sonra göz önünde bulundurmanız gereken üç kriter vardır:
● Aracınızı sürerken yaşadığınız iklim koşulları
● Sürüş tarzınız
● Aracın tipi (elektrikli veya termik)

İklim koşulları:

Aracınıza lastik seçerken göz önünde bulundurmanızı önerdiğimiz diğer bir kriter ise hava koşullarıdır.

İklime göre aracım için nasıl lastik seçerim?

  • Yılın birkaç ayı boyunca kış koşullarına (kar, kış, buz) maruz kalan dağlık bir bölgede ve 7 °C’nin altında sıcaklıklarda sürüş yapıyorsanız ayrı olarak yaz lastiği ve kış lastiği tercih ederek mevsimine göre değişim yapın. Bulunduğunuz bölgede kış koşulları daha ağır ise, "Kış lastiği nasıl seçilir?” adlı yazımıza göz atabilirsiniz.
34963888 m
  • Ara sıra kar yağışı görülen kış koşullarına sahip bir bölgede yaşıyorsanız, 4 mevsim lastikleri tercih edin. 
  • Kış mevsiminin hafif olduğu güney Avrupa bölgelerinde (kar yağışının görülmediği, sıcaklığın 7 °C’nin üzerinde olduğu) araç kullanıyorsanız tüm yıl boyunca yaz lastiği tercih edin. 

Sürüş tarzınız:

Aracınızı sürerken keyif almanız için sürüş şeklinize uygun lastiklere bakın.

comfortable ride

Sessiz ve konforlu bir sürüşten hoşlanıyorsanız:

Özellikle konfor, sorunsuz sürüş veya düşük yol gürültüsü vadeden lastikleri tercih edin. Genel olarak konuşursak, daha düşük hız endeksine sahip tur lastikleri (lastik yanağında S, T veya H değerleri yazar) daha fazla hız yerine daha fazla konfor için optimize edilmiştir - kesinlikle otomobil üreticiniz tarafından belirtilenden daha düşük bir hız endeksine sahip lastik takmamanız önerilir. Ayrıca, agresif sırt tasarımlarından kaçının – havalı görünebilir ancak çok fazla yol gürültüsü oluşturabilir.
Örneğin, Primacy 4+ lastiğimiz iyi bir seçim olacaktır.

Her virajı hissetmek istiyorsanız:

Mükemmel yol tutuşu veya direksiyon hassasiyeti vadeden lastikleri tercih edin. Yüksek performanslı lastik olarak adlandırılan bu lastikler, daha yüksek hız endeksine sahiptir ve bu da daha iyi kontrol ve daha sert, daha hassas sürüş sağlamak üzere optimize edilmiş oldukları anlamına gelir.

Örneğin Pilot Sport 5 lastiğimiz bu sürüş tarzı için uygundur.

feeling curves

Araç tipi (elektrikli veya termik):

Piyasaya gittikçe daha fazla elektrikle çalışan araç sürülmektedir. Bu lastikler bu araçlara özgü ayırıcı özelliklere göre tasarlandığından artık özel lastikler sunulmaktadır. Örneğin, yuvarlanma direnci düşük olan lastikler batarya menzilini en üst düzeye çıkarmak için uygundur. Bu, E-Primacy ve Pilot Sport EV lastiklerimiz için geçerlidir.

E-Primacy, elektrikli araçlar için özel olarak tasarlanmamış olmasına rağmen, düşük yuvarlanma direnci sunma kabiliyeti nedeniyle özellikle bu otomobiller için çok uygundur. Pilot Sport EV, "sportif" elektrikli araçlar (ör. Porsche Taycan, Tesla Model Y vb.) için daha uygundur

LASTİK MENZİLİ GRUBU​

HANGİ ARAÇLAR İÇİN?

ÖNERİLEN TÜR

MICHELIN Primacy ⁴ ⁺

VW Golf 8, BMW Serie2, Renault Scenic, Peugeot 3008, DS3 CrossBack

Termik

MICHELIN e·Primacy

VW Golf 8/e.Golf, Peugeot 3008/3008 Hybrid, Renault Zoe, DS5 Hybrib

Termik / Elektrikli

MICHELIN Pilot Sport
MICHELIN Pilot Sport
⁴ ˢᵘᵛ

AUDI A4, MERCEDES C, BMW X3-X5 AMG GLE

Termik

MICHELIN Pilot Sport EV

TESLA Model Y, AMG EQS, VOLVO XC 40BEV

Elektrikli

MICHELIN Pilot Sport ⁴ ˢ

BMM M3, PORSCHE 911(II), AMG CLS53

Termik / Elektrikli

MICHELIN CrossClimate²
MICHELIN CrossClimate
² ˢᵘᵛ

VW Golf 8, Peugeot 3008, Renault Kadjar, Volvo XC40, Audi Q3

Termik / Elektrikli

Avrupa lastik etiketini kullanarak aracım için lastik seçme

A'dan E'ye lastik yakıt verimliliğini gösteren AB lastik etiketinin yeni versiyonu

Aracınızla ilgili en iyi lastiği seçmenize yardımcı olan ve özellikle ıslak zeminde yol tutuşu ve enerji verimliliği gibi belirli lastik performansını A'dan E'ye kadar değişen değerlerde vurgulamanıza olanak tanıyan Avrupa yetkili mercileri tarafından oluşturulan etiketleme sistemini de kullanabilirsiniz.

Avrupa lastik etiketiyle ilgili yazımıza bakın

Aracınız için en iyi lastikleri seçmenize yardımcı olacak bir araç

Bu araç yukarıda belirtilen mevsimsel kriterlere göre mevcut ana Michelin tekliflerinden en uygun lastiklerine seçmenize yardımcı olacaktır.

slide1

Örneğin; Renault Scenic gibi bir aile aracınız varsa ve dağlık bölgede araba kullanıyorsanız lastiklerinizi yaz lastiği ve kış lastiği olarak dönüşümlü kullanıyor olacaksınız.
Bu durumda kış için kış lastiği olan Michelin Alpin 6, yaz için yaz lastiği olan Michelin Primacy 4 tercih edebilirsiniz.

Desteklenmeyen bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı bu web sitesi tarafından desteklenmiyor. Bu nedenle bazı fonksiyonlar istendiği gibi çalışmayabilir. Ayrıca sayfa açılırken sorunlar görülebilir. Bu web sitesini en iyi şekilde kullanabilmek için aşağıdaki tarayıcılardan birini kullanın veya tarayıcınızı güncelleyin.