microsoftteams image 4

Lastik basıncı nasıl ve ne zaman kontrol edilmeli?

Otomobil, SUV ve Van lastikleri hakkında İpuçları & Tavsiyeler

Lastikler doğal olarak biraz hava kaybettiğinden, lastik basıncınızı düzenli olarak kontrol etmeniz gerekir. Aksi takdirde aracınızın yol tutuşu kabiliyetini kaybetme, fren mesafesini arttırma riski bulunmaktadır. Ayrıca lastiklerinize zarar verebilir, ömrünü kısaltabilir ve yakıt tüketiminizi artırabilirsiniz.

Gelin bu risklerden nasıl kaçınacağınıza birlikte göz atalım.

Aracın lastik basıncı nasıl kontrol edilir?

Bir benzin istasyonunda

Bunu yapmanın en kolay yolu, hava basma bölgesine sahip bir benzin istasyonuna gitmektir.

microsoftteams image 7

Üretici tarafından önerilen basıncı belirledikten sonra kompresörün meme ağzını supapın girişine takın.

Belirtilen lastik basıncının tavsiyeye uygun olup olmadığını kontrol edin.

Değilse, doğru basınca ulaşılana kadar şişirmek için düğmeye basın.

Taşınabilir bir kompresör ile

Ayrıca lastik basıncınızı evden kontrol edebilir ve ayarlayabilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey, mağazalardan satın alabileceğiniz taşınabilir bir kompresördür.

picture1

Michelin Lifestyle Ltd'de MICHELIN taşınabilir kompresör gibi otomobil aksesuarlarının yanı sıra çok çeşitli markalı ürünler de bulunmaktadır.

Her kontrolde aynı kompresörü kullanmanız iyi bir uygulamadır, böylece iki cihaz arasındaki kalibrasyon farkı lastiklerinizin basınç seviyesini etkilemez.

Lastik basıncını ne zaman kontrol etmelisiniz?

Lastikler hiç kullanılmadığında veya çok az kullanıldığında lastik basıncınızı mutlaka kontrol edin.

Neden mi? Çünkü arabayı kullandığınızda lastikler ısınır ve bu da basıncın artmasına neden olur. Lastik basıncını uzun süre kullandıktan sonra kontrol ederseniz lastiklerinizin çok fazla şiştiğini hissedersiniz ve lastiklerinizi ayarlamak için havayı boşaltmaya (yanlış şekilde) teşvik edilirsiniz.

Araç 2 km'den daha kısa sürüldüğünde lastik basıncınızı kontrol etmeniz önerilir. Bu size lastik basıncının gerçek değerini verecektir. Gerekirse, basınç düşükse hava basarak ayarlayabilirsiniz.

Peki ya stepne?

Lastik basınç kontrol sürecinde yedek lastik genellikle göz ardı edilir. Bununla birlikte, aracınızda stepne varsa, lastiklerinizden biri patladığında ona güvenebilmeniz gerekir. Yedek lastiğin de günlük olarak kullanılmasa bile düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Bu yüzden yedek lastiğinizin basıncını da kontrol etmeyi unutmayın.

Lastik basıncı ne sıklıkla kontrol edilmeli?

Lastiklerinizin yaşı ve aşınma seviyesi ne olursa olsun doğası gereği az miktarda hava kaybı olabilir. Lastik döndükçe biraz hava kaybeder. Bu nedenle yukarıdaki risklerden kaçınmak için lastiğinizin basıncını ayda bir defa kontrol etmenizi öneriyoruz.

Basınç kaybının nedenleri

Niçin bazı lastiklerin havası diğerlerinden daha hızlı boşalır?
Bunun çeşitli nedenleri var:

• Lastiğin supapı biraz gözenekliyse, lastik normalden daha hızlı hava kaybeder.
• Jant eski ve paslı olduğunda, bu durum lastiğin zarar görmesine yol açabilir ve basınç kaybına neden olabilir.
• Aracınız her zaman aynı yere park ediliyorsa, güneşe maruz kalan lastikler maruz kalmayanlara kıyasla daha hızlı hava kaybeder.
• Örneğin bir çivinin neden olduğu bir delinme, yavaş ve kesintisiz bir basınç kaybına neden olabilir.

Aylık kontrolünüz sırasında, lastiklerin birinin basıncının diğerlerinden farklı olduğunu fark ederseniz bu bir arıza belirtisi olabilir. Bu durumda lastiğinizi bir uzmana kontrol ettirin.

Aksi takdirde, lastik basıncında bir lastikten diğerine kıyasla ufak farklılıkların olması yaygındır. Lastiklerinizin yetersiz hava basılmasını ve erken aşınmasını önlemek için her ay lastik basıncını kontrol etme alışkanlığı edinin.

If your vehicle is always parked in the same place, tyres exposed to the sun lose air faster.
map search desktop

Yakınınızdaki lastik bayilerini saniyeler içinde bulun

Şuna göre ara
Adres, şehir ya da posta kodu
Otomobil
  • Otomobil
  • Motorbike
Konumumu bul
Arama
Türkiye'de en çok arama yapılan 5 şehir
Desteklenmeyen bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı bu web sitesi tarafından desteklenmiyor. Bu nedenle bazı fonksiyonlar istendiği gibi çalışmayabilir. Ayrıca sayfa açılırken sorunlar görülebilir. Bu web sitesini en iyi şekilde kullanabilmek için aşağıdaki tarayıcılardan birini kullanın veya tarayıcınızı güncelleyin.